Acasă Economic-Financiar Băsescu: Rom?â?Ñnia nu are cum să iasă singură din criză

Băsescu: Rom?â?Ñnia nu are cum să iasă singură din criză

DISTRIBUIȚI

Președintele Traian Băsescu a declarat ieri, la Satu Mare, că Romånia nu are cum să iasă singură din criză, deoarece depinde direct de economia altor state și nu poate fi „tractor“ pentru statele europene.
„Romånia nu este o țară izolată, ea este în mod egal afectată de criza economică, precum și celelalte state din Uniunea Europeană. Ceea ce Romånia a adoptat ca soluții de diminuare a crizei economice a fost programul de finanțare cu FMI și Uniunea Europeană“, a spus șeful statului.
Potrivit acestuia, fără împrumutul extern Banca Națională nu ar fi avut resurse financiare să mențină rata de curs euro la 4,2 lei, în caz contrar putånd avea rate de schimb de peste cinci lei pentru un euro, ceea ce ar fi afectat grav veniturile populației.
„Rata de 4,3 favorizează exportatorii și ei reușesc să devină competitivi. La 4 ar fi mai puțin competitivi și ar crește șomajul“, a explicat Băsescu.
Un alt obiectiv a fost asigurarea resurselor financiare pentru a se putea plăti la timp salariile și pensiile.
Băsescu susține că împrumutul de 20 de miliarde euro pe o perioadă de cinci ani nu reprezintă o problemă pentru Romånia.
„Romånia nu poate să iasă singură din criză și nu are resurse financiare. Ar însemna să fie o țară care tractează economiile altor țări, or noi nu suntem în această situație. Noi suntem dependenți de piețele noastre de export și pånă cånd piețele pe care exportăm nu-și vor reveni și vor depăși din nou capacitatea de a absorbi produsele din Romånia, Romånia nu are cum să producă mai mult, cum să iasă singură din criză“, a precizat Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.