Acasă Economic-Financiar Biletele la ordin și cecurile refuzate la plată de bănci au depășit...

Biletele la ordin și cecurile refuzate la plată de bănci au depășit în martie un miliard de lei

DISTRIBUIȚI

Plățile prin bilete la ordin, cecuri și cambii refuzate de bănci au depășit în martie pentru a doua oară pragul lunar de un miliard de lei, după ce au crescut cu 43,6% comparativ cu februarie, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Romåniei (BNR).
Sumele refuzate la plată cu instrumente de debit au depășit pentru prima dată pragul de un miliard lei în luna octombrie 2009, cånd au atins nivelul record de 1,08 miliarde de lei.
În martie plățile prin bilete la ordin, cecuri și cambii refuzate de bănci au însumat 1,03 miliarde de lei, cu 55,7% mai mult decåt în luna similară din 2009.
Numai neacceptările la plată a biletelor la ordin au însumat în martie 986,16 milioane de lei, în urcare cu 44,8% față de februarie.
Pe de altă parte, cecurile respinse la plată au crescut în martie cu aproape 23% comparativ cu februarie și cu 6,2% față de luna similară din 2009, la 48,13 milioane de lei.
În primele trei luni, plățile prin instrumente de debit refuzate de către bănci au însumat 2,33 miliarde lei, cu 23,6% peste sumele respinse în perioada similară de anul trecut.
Ponderea sumelor refuzate la plată cu bilete la ordin în total plăți respinse de bănci a crescut de la 88,7%, în primul trimestru al anului trecut, la 94% în intervalul similar din 2010. Ca valoare, refuzurile la plată cu bilete la ordin au totalizat 2,185 miliarde lei, cu peste 30% mai mari decåt în perioada ianuarie – martie 2009.
Plățile prin cecuri respinse la plată au înregistrat în primele trei luni o scădere de 34,4%. Băncile au respins în intervalul ianuarie – martie plăți prin cecuri în sumă de 138,95 milioane de lei.
Totodată, băncile au raportat în martie 33.987 de cazuri de refuzuri la plată la Centrala Incidentelor de Plăți de la BNR, cu 16,5% mai multe decåt în februarie, dar cu 20,4% sub nivelul din aceeași lună din 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.