Acasă Economic-Financiar BNR cumpara masiv valuta pentru a incuraja cresterea dolarului

BNR cumpara masiv valuta pentru a incuraja cresterea dolarului

DISTRIBUIȚI

Rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei au depasit, la finele lunii octombrie, 7 miliarde de dolari. In cadrul acestora, rezerva valutara a urcat la 6,039 miliarde dolari, echivalentul a 6,119 miliarde euro, cresterea fata de luna precedenta fiind de peste 425 milioane de dolari.

La cresterea rezervei valutare a contribuit in mare masura intrarea banilor acordati de Banca Mondiala in cadrul acordului de ajustare structurala PSAL II, transa eliberata in octombrie ridicandu-se la 167,7 milioane de dolari. Cea mai mare greutate au avut-o, insa, cumpararile facute de banca centrala din piata valutara, care au ajuns la aproape 300 milioane de dolari. Cifra exacta – 293,3 milioane de dolari – reprezinta cele mai mari cumparari lunare de valuta ale BNR de la inceputul anului. Tot in octombrie a fost reluata si deprecierea leului in raport cu monda americana, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu -anticipand-, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, ca dolarul va continua sa creasca si mai mult pana la finele anului, probabil cu 5% sau 1.500 de lei. Aceasta evolutie este sustinuta puternic de Banca Nationala prin cumparari de valuta, pentru a descuraja bancile sa acorde cu acelasi entuziasm de pana acum credite in valuta. Cumpararile de dolari de pe piata valutara suunt, de altfel, singura solutie pentru a deprecia leul fata de dolar, in conditiile in care pe piata internationala moneda americana nu da semne ca s-ar intari in raport cu euro.

Cursul de schimb leu/dolar a crescut puternic si in sedinta de ieri, cu peste 100 de unitati fata de nivelul la care a inchis vineri. Potrivit dealerilor, cea care a intervenit in piata este tot Banca Nationala, de data aceasta prin intermediul unei banci comerciale, pentru a sustine cresterea peste 33.500 lei/dolar. Cotatiile au deschis la un nivel de 33.420-33.450 lei/dolar si au urcat treptat, in principal ca urmare a faptului ca aceste cotatii au fost stabilite la inchiderea sedintei de vineri, cand euro si dolarul se aflau la paritate. Desi in prima parte a sedintei cursul a crescut cu 50 de unitati, la atingerea nivelului de 33.500 lei/dolar o banca a inceput sa cumpere mai pronuntat, efectuand aceasta tranzactie cel mai probabil pentru BNR. Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 33.546 lei/dolar, cu 46 de unitati mai mult fata de cel valabil luni. Moneda euro a castigat, de asemenea, 136 de unitati, iar cursul de referinta a fost de 33.346 lei/euro.

Politica de descurajare a descurajarii creditelor in valuta are toate sansele sa -umfle- si mai mult rezerva valutara de la BNR, daca evolutiile -potrivnice- de pe piata internationala vor continua sa oblige banca centrala sa cumpere valuta.

Cumpararile de aproape 300 milioane de dolari realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si prima transa a acordului de imprumut PSAL II in suma de 167,7 milioane de dolari au determinat o crestere a rezervei valutare a BNR, in luna octombrie, cu 425 de milioane de dolari. Rezervele valutare ale BNR se situau, la sfarsitul lunii octombrie, la nivelul a 6,039 miliarde dolari, echivalentul a 6,119 miliarde euro. In aceeasi perioada, banca centrala a obtinut venituri din administrarea rezervei internationale de 23,3 milioane dolari si a inregistrat alte intrari nete (modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare, cotizatii si altele) in suma totala de 29,5 milioane dolari.

BNR a efectuat, in luna octombrie, plati de 88,6 milioane dolari reprezentand rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice.

In conditiile reducerii valorii rezervelor de aur la 1,07 miliarde de dolari, rezervele internationale ale BNR – valute plus aur – se situeaza la peste 7,1 miliarde dolari, echivalentul a peste 7,2 miliarde euro.

Pana la sfarsitul acestui an, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 355 milioane dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.