Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale a obtinut, in primul trimestru din 2001, un rezultat brut din exploatare de 577 miliarde de lei, in crestere cu 46,2% fata de realizarile aceleiasi perioade a anului trecut, respectiv un profit net de peste 343 miliarde de lei, informeaza un comunicat al bancii.
Resursele atrase de banca au inregistrat, la sfarsitul lunii martie 2001, o crestere, in termeni comparabili, de 25% fata de aceeasi perioada a exerictiului financiar precedent, reprezentand 32.615 miliarde de lei. Dintre acestea, ponderea depozitelor in lei a fost de 41,69%.
Depozitele persoanelor fizice au crescut cu 24,3%, in termeni reali, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Volumul depozitelor persoanelor fizice in primul trimestru al anului a crescut, in termeni reali, cu 27,4% fata de perioada similara din anul 2000.
Plasamentele bancii au atins 36.410 miliarde de lei, reprezentand, de asemenea, o crestere reala cu 22,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
In cifre comparabile, soldul creditelor este, de asemenea, intr-o usoara crestere de 1,3% fata de primul trimestru din 2000.
Venitul net bancar din primul trimestru depaseste cu 24,4% realizarile din aceeasi perioada a anului trecut. Indicatorul de solvabilitate este de 20,5%, fata de 12% prescris de BNR, in timp ce indicatorii de rentabilitate anualizati sunt: rentabilitatea capitalului (profit net/capitaluri proprii) – 25,7% – si rentabilitatea activelor (profit net/active nete) – 3,4%.
BRD estimeaza pentru acest an un profit de peste 1.700 miliarde de lei, in crestere cu 26% fata de profitul inregistrat in 2000.
Actiunile BRD au avut o usoara revenire, la inceputul lunii aprilie, stabilizandu-se la nivelul 13.000-15.000 lei/actiune. In urma anuntarii rezultatelor financiare pe primul trimestru, actiunile BRD au inregistrat o usoara crestere la Bursa de Valori din Bucuresti, pe o lichiditate foarte buna. Brokerii sunt insa circumspecti privind o crestere mai accentuata a pretului acestor actiuni, opinand ca pretul se va stabiliza in jurul valorii de 15.000 lei/actiune, dar aceste previziuni ar putea fi contrazise, volumul actiunilor tranzactionate fiind destul de ridicat.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane