Acasă Economic-Financiar BRD intra pe piata creditului ipotecar in valuta

BRD intra pe piata creditului ipotecar in valuta

DISTRIBUIȚI

BRD-Groupe Societe Generale a lansat, saptamana aceasta, creditul in valuta pentru cumpararea sau construirea de locuinte si case de vacante -Habitat Plus-. Pana in prezent, BRD a acordat credite pentru locuinte numai in lei, desi produsul a inceput de mai mult timp sa fie oferit in valuta de cateva banci comerciale. -In conditiile ratei inflatiei si a celei de depreciere a leului care au fost foarte mari pana de curand, a acorda imprumuturi pe termen lung in valuta insemna a-ti plasa clientii intr-o situatie foarte periculoasa. Aceasta deoarece foarte putini angajatori romani indexeaza salariile in dolari sau in euro, iar a le acorda credite in valuta inseamna a-i supune unui risc de schimb mare-, ne-a declarat directorul general adjunct al bancii, Pierre-Andre Taulet. Potrivit afirmatiilor sale, momentul actual este cel mai oportun pentru a iesi pe piata cu astfel de produse, atat rata inflatiei cat si cea de schimb diminuandu-se considerabil. -In plus, piata a explodat. In Romania a inceput sa se construiasca foarte mult, iar cererea de creditare este extrem de ridicata-, afirma Taulet.

Creditul in valuta pentru investitii imobiliare poate fi obtinut de la BRD pe o perioada de minimum doi ani si maximum 10 ani. In cazul creditelor pentru constrctii poate exista o perioada de gratie de pana la 12 luni, iar pentru terminari de constructii de cel mult 6 luni. Un imprumut nu poate fi mai mic de 10.000 de euro sau de dolari, in cazul cumpararilor si constructiilor de locuinte, si de 7.000 euro/dolari pentru terminari de locuinte si case de vacanta. Suma maxima este de 200.000 de dolari sau euro. Nivelul de dobanda este indexabil. Din valoarea locuitei achizitionate sau construite, solicitantul trebuie sa vina cu un aport propriu de minimum 30%.

Creditul -Habitat Plus- se adreseaza clientilor care pot proba un venit lunat net pe familie de cel putin 1.000 de dolari (in echivalent). -Sunt acceptate si venituri in afara celor salariale pentru a fi luate in considerare la acordarea imprumutului. Spre exemplu, o familie care primeste regulat sume de bani de la un membru ce lucreaza in strainatate se poate folosi si de acestea-, afirma directorul general adjunct al BRD. Mai este necesara o garantie reala care sa acopere in proportie de 150% valoarea creditului. Asigurarea de incendiu extinsa a imobilului ipotecat este obligatorie, ea urmand sa fie cesionata in favoarea bancii. Rambursarea se face lunar, in suma fixa sau variabila.

Pana in prezent, BRD a acordat credite pentru locuinte numai in lei, soldul acestora situandu-se, la finele lunii august, la echivalentul a aproape 10 milioane de dolari. -Oferta este acum completa. Pe langa creditele de consum, pe 3-4 ani, clientul a putut cere si un credit ipotecar in lei, pentru modernizare locuinta, spre exemplu, acordat pe 5-7 ani sau pentru constructii ori cumparare de locuinte, acordat pe 15 ani chiar. Oferta este mult mai flexibila in combinarea tipurilor de imprumut. Vom evolua foarte repede spre un tip de credit standard, asa cum functioneaza in Franta, in fapt un credit general adaptat la nevoile clientului-, precizeaza Pierre-Andre Taulet. In opinia sa, in Romania viitorul apartine, totusi, creditelor in lei. -Este de asteptat ca dobanzile sa coboare sub 20%. Cand acest lucru se va intampla, va fi o explozie a imprumuturilor in moneda nationala-, conchide directorul general adjunct al BRD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.