Acasă Economic-Financiar Burse si tratamente medicale in strainatate pe banii bancilor

Burse si tratamente medicale in strainatate pe banii bancilor

DISTRIBUIȚI

Obtinerea unei burse in strainatate, un simpozion desfasurat in afara tarii la care am fost invitati sa participam sau, in cazurile mai putin fericite, necesitatea unei interventii medicale de urgenta presupun cheltuieli substantiale neprevazute pentru acoperirea carora, de cele mai multe ori, nu gasim imediat bani. In astfel de cazuri, solutia poate fi contractarea unui credit la una dintre bancile comerciale din tara. Imprumuturile pot fi obtinute, de obicei, fara garantii imobiliare, fiind, insa, necesare adeverinte de salariat si, uneori, unul sau doi giranti.

Pentru cei care trebuie sa urmeze cursuri in strainatate sau pentru cei care doresc sa ofere aceasta posibilitate sotului sau copiilor, creditele acordate de Banca Comerciala Romana (BCR) pot acoperi plata taxelor de scolarizare, procurarea de material didactic, efectuarea de cheltuieli de transport sau intretinere. Imprumutul, in suma de maximum 10.000 dolari, nu poate fi luat pe termen mai mare de trei ani. Acordarea banilor pentru scolarizare se face prin virament, in contul institutiei de invatamant din strainatate. Beneficiarul poate primi pe card, cec de calatorie sau chiar in numerar pana la 2.000 dolari pentru cheltuielile de transport sau intretinere. Pentru a primi imprumutul, solicitantul va prezenta o invitatie nominala sau alt act doveditor primit de la institutia de invatamant din strainatate, din care sa rezulte perioada si costul scolarizarii, viza de intrare in tara respectiva, precum si o estimare a cheltuielilor de transport si intretinere. Daca solicitarea se face in nume propriu, este necesar un girant platitor.

Tot de la BCR pot fi obtinute credite pentru participarea la simpozioane si conferinte in strainatate, pe termen de maximum un an si de cel mult 3.000 de dolari. Din aceasta suma, doar 1.000 de dolari se acorda pe card, cec de calatorie sau cash, restul virandu-se in contul institutiei organizatoare. Pentru ambele tipuri de credite in valuta, solicitantul trebuie sa aduca un avans propriu de cel putin 15%, cu care va constitui un cont la BCR. Garantarea se face cu veniturile nete lunare realizate de imprumutat impreuna cu sotul/sotia acestuia si un girant platitor. Rata lunara de rambursat nu poate depasi jumatate din veniturile lunare realizate de solicitant impreuna cu sotul sau sau jumatate din veniturile nete ale girantului. Dobanda la astfel de cedite este in prezent de 11% pe an pentru cele pe termen scurt (sub un an) si de 12% pentru cele pe mai mult de un an.

Credite in valuta pentru studii in strainatate pot fi obtinute si de la Banc Post. Suma maxima este tot de 10.000 dolari, ca si termenul de rambursare – maximum trei ani. Imprumutul poate fi folosit pentru achitarea taxelor de curs, fiind acordat persoanelor fizice care realizeaza venituri, au capacitate de rambursare si nu au debite sau obligatii neachitate la scadenta catre banca sau terti. Drept garantii colaterale, Banc Post accepta depozit bancar, scrisoare de garantie eliberata de o banca agreata, cambii si bilete la ordin, ipoteca pe imobile, giranti sau gaj asupra bunurilor mobiliare (maximum 25% din garantia totala). In plus, garantiile trebuie asigurate si cesionate in favoarea bancii. Pentru cheltuieli personale, Banc Post acorda credite atat in valuta (maximum 1.000 dolari pe termen de cel mult doi ani), cat si in lei (maximum 20 milioane de lei, pe termen de cel mult doi ani).

Imprumuturi de acest gen pot fi acordate si in lei, atat pentru studii, cat si pentru tratamente medicale. La BCR, pentru credite pe maximum un an, dobanda este de 48%, iar solicitantul nu trebuie sa contribuie cu avans propriu. Solicitantul va garanta cu veniturile nete lunare pe care le realizeaza singur sau impreuna cu sotia, aducand in plus un girant separat, iar rata lunara nu poate fi mai mare de jumatate sau mai mica de o cincime din veniturile lunare realizate separat. Este necesara, de asemenea, o polita de asigurare de risc general si prezentarea devizului de cheltuieli, in cazul tratamentelor medicale. De mentionat ca imprumuturile BCR pentru cheltuieli medicale in strainatate pot fi obtinute atat pentru tratamente, cat si pentru achizitionarea de produse tehnice medicale de uz personal din import.

Credite pentru nevoi personale in valuta pot fi luate si de la Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), durata creditarii nedepasind 12 luni. Cu trei zile inaintea solicitarii, clientul trebuie sa constituie un avans de 5% din valoarea imprumutului. Limita creditului este stabilita la de sase ori valoarea salariului net sau a pensiei solicitantului. Sunt necesari unul sau mai multi giranti, altul decat sotul/sotia solicitantului pentru creditele de peste 4.000 dolari, astfel incat jumatate dintre veniturile acestora sa acopere rata creditului si dobanda din prima luna. Pe toata durata creditului trebuie incheiata o asigurare de viata, iar pentru creditele mai mari de 4.000 dolari, pe lang giranti, este necesara si o ipoteca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.