Home Economic-Financiar Cei mai mari producatori din lume se bat pe otelul central-european

Cei mai mari producatori din lume se bat pe otelul central-european

DISTRIBUIŢI

Siderurgia fostelor state comuniste devine treptat un Eldorado pentru marile companii occidentale de profil. Desi afectati de pierderi si datorii imense, colosii siderurgici central si est-europeni fac tot mai mult cu ochiul producatorilor de otel din lume. In fapt, pentru acestia din urma, piata iesita nu de mult de dupa cortina de fier reprezinta o alternativa mai atractiva la conditiile dificile de operare de pe pietele occidentale dezvoltate. Un moment mai potrivit cu greu putea fi gasit pentru privatizarea celui mai mare grup siderurgic polonez.

Vanzarea Polskie Huty Stali (PHS) se anunta inca de pe acum ca o tranzactie vedeta, in conditiile in care ofertele au inceput sa curga de la cei mai mari producatori mondiali. Printre acestia, LNM Group, cel care a preluat Sidex Galati, dar si un combinat din Cehia si US Steel – grupul american interesat candva de combinatul din Galati, dar care a preluat pana acum doar producatorii de otel din Slovacia si Iugoslavia. De colosul siderurgic polonez sunt interesate si marile companii vest-europene ThyssenKrupp si Arcelor. Dupa Polonia, competitia marilor actori mondiali are toate sansele sa se mute in Ungaria, unde guvernul ar putea lansa, in 2004, privatizarea otelariei Dunaferr.

Potrivit publicatiei -Financial Times-, LNM Group, al doilea producator de otel din lume, si US Steel, cea mai mare companie de profil din SUA, s-au lansat intr-o competitie intensa pentru a castiga teren pe piata din Europa centrala. In aceste conditii, Polonia pare sa fie principalul obiectiv al celor doi producatori, relateaza -Financial Times-. Ambele companii si-au exprimat interesul pentru Polskie Huty Stali (PHS), grupul siderurgic creat din fuzionarea a patru otelarii poloneze.

Competitiei pentru privatizarea industriei siderurgice din fostele state comuniste i s-au alaturat si companiile de profil din Europa continentala. De mai mult timp acestea se confrunta cu conditiile dificile de operare pe pietele interne. Surse apropiate grupurilor ThyssenKrupp si Arcelor au declarat, pentru -Financial Times-, ca acestea ar putea inainta oferte pentru privatizarea PHS.

Autoritatile de la Varsovia au trimis, in urma cu doua saptamani, invitatii oficiale unui numar de 12 candidate pentru privatizarea PHS, care va avea loc in acest an, printre care se numara si cele patru companii mentionate. LNM Holdings doreste sa integreze PHS in portofoliul sau din Europa centrala, care mai include combinatul Nova Hut din Cehia si Ispat SIDEX din Romania. Grupul LNM este unul dintre cei mai importanti producatori de otel din lume, cu o capacitate anuala de productie de 35 milioane de tone. Anul trecut, companiile din grup au generat vanzari nete in valoare de 6,2 miliarde de dolari.

Rivalul sau american controleaza grupul VSZ Kosice din Slovacia din anul 2000, unde intentioneaza sa investeasca aproape 700 milioane de dolari, in urmatorii 10 ani. Centrul de productie de la Kosice contribuie cu aproximativ 30% la profitul si activitatea globala a US Steel. Compania din Statele Unite opereaza si otelaria Sartid din Iugoslavia, iar conducerea US Steel nu exclude posibilitatea preluarii acestui centru.

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru -Financial Times- ca grupurile candidate la preluarea PHS vor fi nevoite sa se conformeze unor conditii stricte impuse de autoritatile poloneze. Guvernul de la Varsovia a amanat de-a lungul anilor restructurarea sectorului siderurgic, ale carui datorii si ineficienta l-au adus aproape de colaps, pe masura ce se apropie de intrarea in Uniunea Europeana. La sfarsitul negocierilor de aderare, in decembrie 2002, guvernul s-a angajat sa intrerupa sprijinul financiar acordat industriei siderurgice, dupa derularea unui program in valoare de circa 782 milioane de dolari destinat restructurarii acestui sector.

Combinatul siderurgic PHS contribuie in proportie de 70% la productia de otel a Poloniei, inregistrand o cifra anuala de afaceri de circa sapte miliarde de zloti (1,7 miliarde de dolari). Grupul detine 16.000 de salariati si intentioneaza sa isi reduca personalul pana la aproximativ 10.000 de angajati, pana in 2006. Identificarea unui investitor este esentiala pentru redresarea grupului siderurgic, in contextul in care principalele sale doua otelarii au raportat, anul trecut, pierderi nete de aproape un miliard de zloti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.