Home Economic-Financiar Centralele pe cărbune -campioane la subvenții

Centralele pe cărbune -campioane la subvenții

DISTRIBUIŢI

 

Sectorul cărbunelui a primit subvenții în valoare de 3,76 miliarde de lei în perioada 2005-2013, de aproape patru ori mai mari decât producătorii de energie regenerabilă, potrivit unui studiu realizat pentru organizația non-guvernamentală de mediu Greenpeace, lansat joi în cadrul unei conferințe de presă.

 

‘Pornind de la statistici ale Ministerului Economiei, estimăm că subvențiile pentru 2005-2013 pentru industria cărbunelui se ridică la 3,76 miliarde de lei, comparativ cu doar 0,81 miliarde de lei pentru regenerabile’, a declarat Valentina Ivan, expert pe energie în cadrul Condole Partners, una dintre autorii studiului.

 

Potrivit acesteia, din 1990 până acum, industria cărbunelui a primit subvenții în valoare de 15 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 2,3% din PIB-ul țării într-un an.

 

‘Considerăm că producția de energie din cărbune în condițiile actuale din România nu este viabilă economic, întrucât prețurile de piață ale energiei depășesc costul marginal al lignitului și al huilei ale CE Oltenia și Hunedoara doar câteva ore pe an. Drept urmare, acești producători țin în funcțiune maximum o treime din capacitatea nominală și au nevoie de subvenții operaționale pentru a rămâne în piață’, a mai arătat Valentina Ivan.

 

Ea a amintit că, în plus, sectorul cărbunelui a primit subvenții și sub forma certificatelor de emisii de dioxid de carbon alocate gratuit.

 

‘Estimăm că în perioada 2008-2012, companiile care fac parte din CE Oltenia au primit prin alocarea de certificate gratuite de emisii o sumă între 300 de milioane de euro și două miliarde de euro, dacă luăm în calcul un preț minim al dioxidului de carbon de 4 euro pe tonă și un preț maxim de 30 de euro pe tonă’, a susținut Ivan.

 

Mai mult, autorii studiului amintesc că industria cărbunelui primește și bonusuri de cogenerare de înaltă eficiență.

 

‘Estimăm că valoarea acestui sprijin se ridică la aproximativ 110 milioane de lei pe an și este posibil să crească, având în vedere tendința de scădere a prețurilor la energie și creșterea costurilor variabile cauzată de probabila creștere a prețului la emisiile de dioxid de carbon, după anul 2020’, se mai arată în raport.

 

La capitolul recomandări, autorii studiului au analizat trei scenarii pentru dezvoltarea sectorului energetic în România.

 

‘Ne-am gândit ce am putea face de acum până în 2020. Deducem că cel mai economic scenariu este unul în care sprijinul pentru cărbune și dependența de surse nucleare scade, în timp ce crește ponderea regenerabilelor. Acest scenariu nu numai că minimizează factura la energie a economiei României, ci și diminuează externalitățile asupra sistemului de sănătate și asupra mediului, și stimulează investiția într-un sector modern și productiv al energiei’, a spus, la rândul său, Otilia Nuțu, expert în energie în cadrul Condole Parners, de asemenea unul dintre autorii studiului.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.