Acasă Economic-Financiar Clona APAPS, isi intra in paine peste doua luni

Clona APAPS, isi intra in paine peste doua luni

DISTRIBUIȚI

Incepand cu luna octombrie, activitatea APAPS va fi -dublata- de prestatia unei noi institutii guvernamentale cu atributii in domeniul privatizarii. Infiintat zilele trecute, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) va incepe sa functioneze efectiv abia peste o luna, ne-au declarat surse din Ministerul Industriei si Resurselor, institutia ce ii va coordona activitatea. Pana la acea data se va derula etapa de organizare si de angajare a personalului din OPSPI si va avea loc numirea de catre ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, a sefului oficiului.

Hotararea de Guvern privind organizarea, functionarea si atributiile OPSPI au fost aprobate in sedinta de Guvern de saptamana trecuta, dupa ce in luna iunie fusese aprobat actul normativ de constituire a noii institutii. OPSPI va functiona in subordinea MIR si va exercita atributiile acestuia in domeniul privatizarii pentru societatile din portofoliul ministerului.

Constituirea OPSPI era o urgenta, in conditiile in care programul Guvernului prevede inceperea privatizarii sectoarelor strategice inca din acest an. Noua institutie din subordinea MIR va prelua responsabilitatea privatizarii companiilor din sectoarele gazelor, energiei, petrolului, precum si din industria de aparare. Specialistii din domeniu apreciaza ca existenta unei astfel de entitati care sa includa atat experti pe probleme de industrie, cat si in privatizare reprezinta o solutie optima pentru asigurarea reusitei privatizarii in domeniile de maxima importanta economica.

Dupa 10 ani in care rezultatele privatizarii industriei romanesti sunt departe de a fi satisfacatoare, Guvernul a decis sa dea fraiele privatizarii Ministerului Industriei si Resurselor (MIR) in administrarea caruia se afla toate marile companii furnizoare de utilitati. Guvernul a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, hotararea privind organizarea si functionarea si atributiile Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), intrarea in vigoarea a actului normativ urmand a se realiza la momentul publicarii in -Monitorul Oficial-. Surse din Ministerul Industriei ne-au declarat ca, cel mai probabil, oficiul va incepe sa functioneze efectiv din luna octombrie, in luna septembrie urmand a se derula procesul de organizare. Conform hotararii recent aprobate, numarul maxim de angajati ai OPSPI intr-o prima etapa nu poate depasi 45 de persoane, iar seful oficiului va fi numit prin Ordin al ministrului industriei si resurselor. Salarizarea si alte drepturi privind personalul oficiului vor fi stabilite tot prin ordin al ministrului industriei, in limitele si conditiile stabilite pentru personalul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, iar bugetul acestuia va fi aprobat prin hotarare de Guvern. Personalul oficiului va fi angajat prin concurs, fiind excluse transferurile specialistilor din cadrul APAPS sau ai MIR.

Finantele controleaza privatizarea

Amintim ca infiintarea OPSPI ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea MIR a fost hotarata prin Ordonanta de Urgenta nr. 88/14 iunie 2001. Conform acestui act normativ, oficiul va exercita in numele MIR atributiile acestuia de institutie publica implicata in domeniul privatizarii si va derula activitatile legate de exercitarea calitatii de actionar al statului la societatile si companiile nationale, precum si la celelalte unitati aflate in portofoliul acestuia. Ordonanta privind infiintarea OPSPI stabileste ca finantarea organizarii si functionarii acestuia sa se realizeze din venituri extrabugetare, incasate din vanzarea actiunilor emise de societatile din portofoliul MIR si din dividendele realizate de acestea, inclusiv cele realizate in anul 2000 si nevarsate pana la data de 14 iunie 2001. Respectarea de catre noua institutie a cadrului juridic aplicabil in domeniul privatizarii va fi controlata de Ministerul Finantelor Publice.

Miza preluarii de catre MIR, la acest moment, a responsabilitatii privatizarii unitatilor din subordine este foarte mare, daca avem in vedere ca, in cazul sectoarelor strategice, cum ar fi cel energetic, procesul de privatizare abia de acum inainte va demara. De altfel, iminenta debutului privatizarii in domeniile gazelor naturale, energiei si petrolului a constituit una dintre ratiunile ce au stat la baza constituirii noii institutii in subordinea ministerului de resort.

OPSPI va administra domeniile strategice

La ora actuala, circa jumatate din societatile ramase neprivatizate se afla in portofoliul MIR. Este vorba de societatile din domeniile strategice: energie, petrol, gaze, minerit, industrie de aparare. -Importanta acestor domenii in care procesul de privatizare urmeaza a fi demarat a condus la necesitatea constituirii unei entitati distincte care sa pregateasca si sa realizeze acest proces. Pentru fundamentarea politicilor in domeniul privatizarii, precum si pentru elaborarea unor acte normative, OPSPI va colabora cu APAPS-, ne-au declarat aceleasi surse din minister. Un alt argument ce a fundamentat decizia de constituire a noii institutii este programul de privatizare pe care Guvernul si l-a propus pentru perioada 2001-2004. Prima actiune ce are ca termen de finalizare sfarsitul acestui an este vanzarea catre Asociatia salariatilor a 10% din actiunile SNP Petrom, in conformitate cu prevederile Legii petrolului nr. 70/1997. Tot in acest an va incepe pregatirea derularii procesului de privatizare pentru doua societati de distributie a gazelor si doua de distributie a energiei electrice, proces programat a fi finalizat anul viitor. Un alt obiectiv ce va demara in scurt timp este privatizarea in sectorul hidroenergetic. Guvernul a aprobat o lista de 21 de obiective hidroenergetice ramase nefinalizate si care vor fi oferite investitorilor romani sau straini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.