Acasă Economic-Financiar Comisia Europeană evaluează programul de stabilitate și convergență al Rom?â?Ñniei

Comisia Europeană evaluează programul de stabilitate și convergență al Rom?â?Ñniei

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană (CE) va evalua miercuri programele de stabilitate și de convergență din nouă state membre, printre care și Romånia, pentru definirea unei strategii de menținere sau de atingere a unei situații bugetare echilibrate sau excedentare pe termen mediu, a anunțat CE într-un comunicat.
„Rolul programelor este de a permite statelor să-și definească strategia pentru menținerea sau atingerea unei situații bugetare echilibrate sau excedentare pe termen mediu și de a asigura o disciplină financiară riguroasă prin supravegherea, efectuată de Comisie și de Consiliu, a evoluțiilor economice și bugetare în fiecare țară a Uniunii, conform Tratatului“, se menționează în comunicat.
Pe baza evaluării efectuate de către Comisie, urmată de un bilanț efectuat de Comitetul economic și financiar, Consiliul examinează programul fiecărui stat membru și își exprimă avizul. Acesta poate sugera anumite acțiuni politice pe care statul în cauză ar trebui să le pună în aplicare.
Statele ale căror programe vor fi evaluate sunt Slovenia, Luxemburg, Malta, Danemarca, Letonia, Lituania, Cehia, Polonia și Romånia.
Conform dispozițiilor din cadrul componenței preventive a Pactului de stabilitate și de creștere, statele membre din zona euro depun anual programe de stabilitate. Celelalte state membre ale Uniunii trebuie să prezinte programe de convergență. Scopul acestor evaluări este de a întări disciplina bugetară prin supravegherea și coordonarea politicilor bugetare în zona euro și în Uniune, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.