Acasă Economic-Financiar Comisia Europeană schimbă modul de plată al TVA

Comisia Europeană schimbă modul de plată al TVA

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană consideră că actualele reglementări privind TVA-ul sunt de fapt un instrument care ajută la evaziunea fiscală transfrontalieră. Sistemul actual care exclude de la plata TVA mărfurile vândute într-o țară membră este unul permisiv pentru evaziune: o firmă fantomă aduce din țara vecină containere cu produse pentru care nu se plătește TVA, acestea sunt vândute în țară cu TVA iar firma fantomă nu mai plătește banii din taxa la trezorerie și dispare cu ei. Această procedură poate fi replicată obținându-se așa numitul „carusel”. Comisia Europeană propune renunțarea la granițele naționale fiscale și anularea distincției între vânzare transfrontalieră și vânzare internă. Firmele care fac tranzacții transfrontaliere vor înregistra obligațiile privind TVA-ul la un ghișeu unic european online iar firma vânzătoare va factura TVA-ul la cota țării de destinație.

Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice a anunțat: „Propunerea noastră vrea o singură regulă de aplicare a TVA pentru toate ţările membre şi o cooperare avansată între administraţiile fiscale. Desigur că îmi dau seama că unele ţări vor avea reflexul de suveranitate de a refuza ca un alt stat membru să le colecteze TVA-ul, dar în Europa secolului al XXI-lea cred că merită mai degrabă să avem încredere în celelalte state membre să colecteze o parte din TVA, decât să lăsăm mafiile şi pe cei care finanţează terorismul să deturneze anual circa 50 de miliarde de euro.”

Comisia Europeană consideră că astfel va reduce fraudele cu până la 80 la sută. Implementarea se estimează a fi definitivată în toate țările UE pentru anul 2022.

Până atunci, românii își vor măcina nervii cu imbecilitatea numită split TVA propusă de profesorul de sport, un obișnuit al revistelor glossy pentru care a pozat semi dezbrăcat, pus ministru pentru mediul de afaceri pe filiera infractorului Dan Voiculescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.