Acasă Economic-Financiar Concurenta creeaza fictiuni intre transportatorii feroviari privati si CFR Marfa

Concurenta creeaza fictiuni intre transportatorii feroviari privati si CFR Marfa

DISTRIBUIȚI

Daca transportul de calatori pe calea ferata a fost si va ramane o problema fara solutie pentru guvernele postdecembriste, transportul de marfa se arata una dintre cele mai promitatoare afaceri de viitor. In numai un an dupa liberalizarea pietei de transport feroviar de marfa, au fost infiintate opt societati private care activeaza in acest domeniu si care concureaza din ce in ce mai serios operatorul national, CFR Marfa. Sase dintre aceste societati – Unifer Trans SA Bucuresti, TAF SRL Bacau, Rom Euroest SRL Constanta, Transcombi SA Galati, Servtrans Invest SA si Cerealcom Galati -, s-au constituit intr-o organizatie profesionala, numita -Asociatia Transportatorilor Feroviari Privati din Romania-(ATFPR), menita sa le apere interesele. Foarte curand, in asociatie va fi inclusa inca o firma din domeniu, infiintata de grupul Rompetrol. Singura societate care nu face parte din asociatie este Grupul Feroviar Roman, apartinand actionarilor companiei Granpet Bucuresti, care anul trecut si-au exprimat interesul de a cumpara societatea Romvag Caracal. Dupa cateva runde de negocieri cu APAPS, acestia au renuntat insa la achizitie.

-Principalul obiectiv al ATFPR este obtinerea accesului liber pe calea ferata, in special din partea operatorilor nationali CFR Marfa si CFR SA, compania care gestioneaza infrastructura feroviara. Firmele private trebuie sa aiba acces neingradit in depouri si la serviciile de revizie si alimentare, precum si la inmatricularea vagoanelor si a locomotivelor. Pentru evitarea unor eventuale abuzuri ale operatorilor nationali, aceste activitati trebuie trecute in arbitrajul Autoritatii Feroviare Romane (AFER). Nu este suficient ca piata sa fie liberalizata, dac, de pilda, CFR Marfa nu permite alimentarea locomotivelor firmelor private in depourile sale-, ne-au declarat surse din cadrul ATFPR.

Acestea au adaugat ca un alt obiectiv esential al asociatiei este acela ca AFER sa devina singura institutie abilitata pentru inmatricularea parcurilor de material rulant apartinand operatorilor feroviari privati. -In prezent, organismul de inmatriculare este CFR Marfa, principalul nostru concurent. Este cel putin nefiresc. La fel cum se intampla in tarile europene, si in Romania, inmatricularea vagoanelor si locomotivelor, precum si examinarea si autorizarea personalului de serviciu trebuie sa cada in sarcina unui organism neutru, acreditat de stat-, au adaugat sursele citate. Acestea ne-au precizat ca majoritatea societatilor private din domeniu s-au format tocmai pentru ca dispuneau de un parc propriu de marial rulant, pe care au dorit sa-l exploateze pentru a obtine profituri suplimentare. Este si cazul Servtrans Invest SA, societate cu capital romanesc, in intregime privat, infiintata la sfarsitul anului trecut si care deruleaza in prezent trei mari contracte: unul cu ISPAT SIDEX, pentru transport de minereu si produse finite, unul cu HF WIEBE GmbH & Co – grup german care reabiliteaza infrastructura feroviara de pe Coridorul IV Paneuropean -, pentru care asigura manevra si transportul materiilor prime, si unul pentru CET Govora, pentru transport de carbune energetic. Societatea, care desfasoara si activitati de expeditii de marfa, intentionaza sa-si extinda anul acesta reteaua de puncte de lucru la nivelul intregii tari si sa patrunda totodata pe piata internationala de transport de marfa.

O alta problema stringenta pentru operatorii feroviari privati – dar si pentru operatorul national – o reprezinta taxa de utilizare a infrastructurii (TUI). Companiile din ATFPR vor sa atraga de partea lor CFR Marfa, in demersul de a convinge Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei de necesitatea instituirii unei valori unitare a taxei atat pentru transportul feroviar de marfa, cat si pentru cel de calatori. -Transportatorii de marfa sunt net dezavantajati in acest moment, pentru ca, in timp ce CFR Calatori plateste taxa pausal, sub forma unei cote parte din venit, CFR Marfa plateste 40% din veniturile sale pentru TUI. Este forte mult, daca avem in vedere ca societatile similare din Europa platesc maximum 20-25% din venituri pentru aceasta taxa-, afirma aceleasi surse. Acestea au adaugat ca operatorii privati sunt si mai dezavantajati la acest capitol fata de CFR Marfa, intrucat, pe distante medii de pana la 250 km, taxa de utilizare a infrastructurii reprezinta pana la 60% din venituri, plata TUI catre CFR SA reprezentand 5,8 euro/km, fata de 1-2,5 euro/km in tarile UE.

Nu in ultimul rand, ATFPR a initiat negocieri cu CFR Marfa pentru un proiect de colaborare, care vizeaza o -impartire- a zonelor de activitate. Astfel, operatorii privati ar urma sa-si desfasoare activitatea pe o zona restransa, respectiv cea de manevra, tarifare , compunere s.a., urmand sa predea trenurile complet pregatite pentru trafic in prima statie de triaj, de unde sa fie preluate de catre CFR Marfa. Acest lucru ar minimiza substantial costurile de exploatare. Veniturile obtinute din activitatea de transport ar urma sa fie impartite proportional cu efortul partenerilor, iar clientii ar beneficia de un tarif mai bun si de o rapiditate sporita a transportului marfurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.