Acasă Economic-Financiar Cresc lefurile bugetarilor, demnitarilor si magistratilor

Cresc lefurile bugetarilor, demnitarilor si magistratilor

DISTRIBUIȚI

Incepand de anul viitor, salariile in sectorul de stat vor fi majorate cu 15 procente. Cresterea va fi suportata de buget in doua etape, astfel incat majorarea salariala sa depaseasca rata anuala a inflatiei cu trei procente, acesta fiind, in fapt, sporul real pe care il vor simti bugetarii in 2003. In afara functionarilor din institutiile publice, de cresterea salariilor se vor bucura demnitarii, precum si magistratii.

Decizia a fost luata de guvern printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de joi. Actul normativ prevede ca salariile si indemnizatiile brute ale bugetarilor si demnitarilor sa creasca cu 6%, de la 1 ianuarie 2003, si cu 9%, incepand cu 1 octombrie 2003, fata de nivelul din luna septembrie.

Pentru presedintele Romaniei, ordonanta de urgenta va insemna o crestere a indemnizatiei lunare pana la 42,7 milioane de lei, de la 1 ianuarie 2003, si la 46,6 milioane de lei, de la 1 octombrie 2003. In cazul primului-ministru, indemnizatia va ajunge la 39,4 milioane de lei, respectiv la 43 milioane de lei pe luna. Presedintele Senatului si cel al Camerei Deputatilor vor fi remunerati cu o indemnizatie de 39,4 milioane de lei, de la 1 ianuarie, si cu 43 milioane de lei, de la 1 octombrie, iar vicepresedintele Senatului si cel al Camerei Deputatilor vor primi, lunar, incepand cu 1 ianuarie, cate 36,3 milioane de lei, urmand ca aceasta suma sa creasca, de la 1 octombrie, la 39,6 milioane de lei. In ceea ce ii priveste pe senatori si deputati, indemnizatiile brute acordate acestora vor ajunge la 31,2 milioane de lei si vor creste, de la 1 octombrie, la 34,1 milioane de lei.

La nivelul guvernului, indemnizatia acordata unui ministru se va situa la 34,2 milioane de lei, respectiv la 37,2 milioane de lei, cea a unui secretar de stat la 29,9 milioane de lei, respectiv la 32,6 milioane de lei, iar cea a unui subsecretar de stat la 25,2 milioane de lei, respectiv la 27,5 milioane de lei.

De cresterea lefurilor vor beneficia si autoritatile locale. Astfel, prefectul municipiului Bucuresti va primi 27,6 milioane de lei, respectiv 30 milioane de lei, iar subprefectul va fi remunerat cu o indemnizatie lunara bruta de 24,6 milioane de lei, respectiv de 26,9 milioane de lei. Primarul Capitalei va avea o indemnizatie bruta de 29,9 milioane de lei, respectiv de 32,6 milioane de lei, iar viceprimarul municipiului Bucuresti va primi 27 milioane de lei, respectiv 29,4 milioane de lei. Prefectii din judete vor avea indemnizatii care vor oscila intre 25,2 milioane de lei si 29,2 milioane de lei, nivelul final fiind stabilit pe baza mai multor criterii, printre care si marimea judetului respectiv.

Vestile sunt bune si pentru magistrati. Salariile magistratilor si ale controlorilor financiari ai Curtii de Conturi vor fi majorate, anul viitor, cu 6% la data de 1 ianuarie si cu 9% la 1 octombrie. Potrivit unui comunicat al executivului, majorarea salariilor magistratilor a fost determinata de existenta unor sarcini deosebite care le revin acestora in prezent.

Valoarea de valoarea de referinta sectoriala, care constituie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare a magistratilor, va fi de 1.833.754 lei, ca si cea aferenta functiilor de demnitate publica. Acest cuantum va creste cu 6% de la inceputul anului viitor. In acelasi timp, au fost aprobate si noile valori ale coeficientilor de multiplicare pe baza carora se stabileste indemnizatia de incadrare bruta lunara a magistratilor.

Magistratii vor primi si sporuri in functie de vechime. Cei care sunt angajati de peste 20 de ani vor primi un spor de 20%. Pentru o vechime cuprinsa intre 15 si 20 de ani se va acorda un spor de 15%, cei cu vechime intre 5 si 10 ani vor primi in plus 5% din indemnizatia bruta, iar pentru vechime de la 10 la 15 ani sporul va fi de 10%.

Sporuri speciale pentru PNA

Magistratii si celelalte persoane care participa la activitatea specializata de combatere a faptelor de coruptie vor primi un spor de 30%, iar procurorii din cadrul Pachetului National Anticoruptie vor primi aceleasi salarii ca si procurorii Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.

Judecatorii si procurorii care poseda titlul stiintific de -doctor in drept- sau -doctor docent in drept- vor beneficia, la cerere, de un spor de 15% din indemnizatia de incadrare bruta lunara. Pentru magistratii care activeaza la instante si Parchete din mediul rural se va acorda o majorare cu pana la 10%, in functie de gradul de izolare a localitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.