Acasă Economic-Financiar Cresc salariile, scad taxele

Cresc salariile, scad taxele

DISTRIBUIȚI

Verde de la FMI

Țintele economice convenite cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială au fost atinse. România și-a îmbunătățit foarte mult credibilitatea ca urmare a programelor desfășurate de guvern începând cu 2009, este într-un proces de creștere economică, iar deficitul se încadrează în cifrele stabilite, fiind chiar mai mic decât cel prognozat – acestea sunt concluziile celor trei instituții, prezentate la finalul misiunii de evaluare.
Toate criteriile de performanță au fost îndeplinite, astfel că există spațiu fiscal pentru creșterea salariilor din sectorul public, a declarat, ieri, Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI pentru România.
„Veniturile fiscale sunt în concordanță cu nivelurile anticipate, în timp ce cheltuielile curente au fost menținute sub un control strâns, mai ales datorită eforturilor continue de raționalizare a numărului de angajați din sectorul public. Aceste eforturi ar putea crea spațiu pentru o modestă recuperare a salariilor din sectorul public în lunile ce urmează“, a spus Franks.
Așa cum spunea și Peter Harrold, directorul de țară pentru România al BM, după doi ani foarte grei, vedem acum primele rezultate pozitive ale acordului, primele semne ale reluării creșterii economice de pe o poziție fiscală mult mai solidă și una externă mult mai solidă.
Ok-ul FMI pentru creșterea salariilor a deranjat, culmea!, Opoziția.
După doi ani în care s-au împotrivit tuturor metodelor de reducere a cheltuielilor și au plâns pe umărul celor afectați de măsurile de austeritate luate de Guvern, politicienii Opoziției sunt împotriva majorărilor salariale pe motiv că măsura nu este sustenabilă.
Decizia referitor la cât de mare va fi creșterea salariilor bugetarilor sau momentul în care va fi adoptată o va lua Guvernul, a declarat Franks, adăugând că „planurile de cheltuieli trebuie să se încadreze în anvelopa bugetară, iar acest lucru înseamnă că majorările salariale pot fi efectuate într-o proporție mai mică la început și o creștere mai mare ulterior“.
Tot guvernul va hotărî o eventuală scădere a CAS sau reducerea numărului de taxe.
Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după întâlnirea cu reprezentanții misiunii FMI, UE și BM, că una dintre prioritățile guvernamentale va fi revizuirea sistemului de taxe, dar nu prin mărirea acestora, ci prin diminuarea numărului de taxe din Codul Fiscal viitor.
„Prioritare în acțiunea guvernamentală în perioada următoare rămân revederea sistemului de taxe – și aici nu aș vrea să se înțeleagă faptul că am putea să gândim la mărirea taxelor. Nu“, a declarat Traian Băsescu.
El a arătat că urmează ca, împreună cu experții Fondului Monetar Internațional și ai Uniunii Europene, să se analizeze sistemul actual de taxe și diminuarea numărului de taxe în Codul Fiscal viitor.
„Sperăm ca această lucrare să fie încheiată până la sfârșitul anului“, a mai spus șeful statului.
Atât șeful statului, cât și reprezentanții FMI au arătat că guvernul trebuie să își fixeze prioritățile astfel încât măsurile luate să nu afecteze sustenabilitatea macroeconomică.
Reprezentantul României la Fondul Monetar Internațional (FMI), Mihai Tănăsescu, a declarat, la o emisiune TV, că intenția autorităților de a mări salariile din sectorul public poate fi acceptată de FMI și că procentul de majorare are putea fi de 5%, începând din octombrie.
„S-a creat posibilitatea unui spațiu fiscal care să poată să fie utilizat de autorități în cursul acestui an pentru ceea ce autoritățile doresc să facă. Intenția acestora de a mări salariile cu 5%, deci cu o creștere ușoară, este o măsură care poate să fie sprijinită de FMI, atâta timp cât țintele care au fost stabilite pentru deficitul bugetar și pentru ponderea cheltuielilor salariale în PIB nu vor fi depășite. Există posibilitatea ca procentul de creștere să fie de 5% din octombrie“, a spus Tănăsescu.
Potrivit acestuia, această propunere de ușoară creștere a salariilor bugetarilor este în linie cu posibilitățile pe care le are bugetul în acest moment, „fără să afecteze sustenabilitatea macroeconomică pe termen mediu și lung“

Panică în Opoziție

Așa cum era de așteptat, după doi ani în care adus numai vești proaste și au anunțat tăieri, unii dintre politicienii din Coaliție s-au grăbit să anunțe creșterea salariilor.
Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale, a declarat, citat de o publicație online, că, în ședința de ieri, Coaliția a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie. Pambuccian a precizat că s-a vorbit despre un procent de 5%, dar că discuțiile continuă.
După ce premierul Emil Boc a declarat că în coaliție nu s-a discutat despre o eventuală majorare a salariilor începând cu luna octombrie 2011, Pambuccian a revenit asupra declarațiilor inițiale.
Dacă politicienii din arcul guvernamental s-au bâlbâit pe tema datei la care se vor majora salariile, Opoziția a luat foc.
După doi ani de propuneri de scăderi de taxe și demonstrații în stradă împotriva disponibilizărilor din sectorul bugetar, Opoziția se arată îngrijorată de… sustenabilitatea măsurii de creștere a salariilor bugetarilor.
Fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, deputat PNL, a declarat că decizia coaliției guvernamentale de a crește salariile bugetarilor de la 1 octombrie echivalează cu debutul campaniei electorale, ea apreciind însă că această măsură nu va păcăli multă lume.
„Guvernul nu este interesat dacă măsura este sustenabilă sau nu. Dacă i-ar fi interesat, nu ar mai fi cheltuit banii în modul halucinant, pe șase parcuri într-un sat sau pe patinoare care stau închise sau pe telegondole care se opresc în mijlocul pădurii. Singurul scop al acestei coaliții este să-și mențină puterea“, a susținut Mariana Câmpeanu.

Aura Vasile: majorarea este „inumană“

Deputatul PSD Aura Vasile merge chiar mai departe și acuză Guvernul că, în mod deliberat, a decis să majoreze salariile bugetarilor cu 5% de la 1 octombrie pentru a avea motiv să nu mai acorde subvențiile de căldură, întrucât această creștere va conduce la situația ca multe venituri să depășească plafonul de acordare.
„Privită în aparență, creșterea salariilor bugetarilor în trei tranșe, prima creștere, estimată a se face la 1 octombrie, reprezintă o măsură benefică. O analiză mai atentă, însă, ne arată scopul inuman din spatele acestei creșteri. Explicația este faptul că în jurul datei de 1 octombrie se vor depune dosarele pentru acordarea subvențiilor la căldura pentru populație. În realitate deci, creșterea salariilor va împinge multe venituri peste plafonul de acordare a subvenției, economia Guvernului fiind mai mare decât creșterea de salariu acordată“, a declarat Aura Vasile, într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.