Acasă Economic-Financiar Curtea Europeană de Justiție: Creștere cursului de schimb la ratele la credite...

Curtea Europeană de Justiție: Creștere cursului de schimb la ratele la credite este abuzivă

DISTRIBUIȚI

 

Românii ar putea plăti, peste câțiva ani, credite la nivelul cursului stabilit la data în care a fost semnat contractul. Potrivit digi24.ro, Curtea Europeană de Justiție a decis, în cazul unei bănci din Ungaria, că prevederea din contractul de credit care stabilește plata ratei la un curs mai mare decât cel de la data la care s-a luat creditul poate fi considerată clauză abuzivă.

 

 

 

Practic, clienții băncilor din România care cer înghețarea cursului de schimb la data acordării creditului pot invoca soluția pronunțată de Curtea Europeană de Justiție, în procesele împotriva băncilor.

 

În România, cele mai mari probleme sunt la creditele în franci elvețieni. Cursul de schimb s-a dublat din 2007 încoace, când mulți români preferau să se împrumute în această monedă, pentru dobânzile mai bune.

 

Sute de oameni au început deja o acțiune în instanță prin care cer înghețarea cursului de schimb la nivelul la care era atunci când au luat creditul.

 

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat la Digi24 că decizia este mai mult decât un precedent judiciar.

 

 

Este o decizie obligatorie pentru instanțele din România și din toată Europa”, a spus el.

 

Gheorghe Piperea a explicat că, în acest moment, dacă românii vor să plătească ratele la cursul la care au contractat creditul, trebuie să meargă în instanță. Mai e nevoie de încă patru ani ca o directivă europeană în acest sens să intre în vigoare.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.