Home Economic-Financiar Datoriile la utilitati, facute pierdute printr-un nou mecanism haotic de compensare

Datoriile la utilitati, facute pierdute printr-un nou mecanism haotic de compensare

DISTRIBUIŢI

Constransi de Fondul Monetar International (FMI) sa gaseasca solutii pentru diminuarea creantelor societatilor din sectorul energetic si imbunatatirea nivelului incasarilor, guvernantii se intrec in a promova acte normative care stabilesc mecanisme pe cat de complexe, pe atat de greoi de aplicat pentru compensarea datoriilor agentilor economici catre furnizorii de uitilitati si catre bugetul statului. Dupa ce, in luna noiembrie a anului trecut, executivul a aprobat o hotarare initiata de Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) privind obligativitatea achitarii de catre societatile aflate in administrare speciala a consumului curent si a unui procent de 2% din valoarea facturii in contul datoriilor acumulate, executivul a aprobat pe sest, la sfarsitul acestui an, un nou act normativ, care asigura o noua serie de facilitati la plata pentru aceste societati aflate in administrare speciala.

Astfel, conform ordonantei de urgenta recent aprobate, societatile cu capital majoritar de stat aflate in administrare speciala vor beneficia de anularea totala sau partiala a datoriilor acumulate catre furnizorii de utilitati pana la 31 decembrie 2002. Diferentele de plata urmeaza a fi reesalonate pe o perioada de trei-cinci ani. In acelasi timp vor fi anulate si penalitatile aferente obligatiilor restante la 31 decembrie 2002, iar cele inregistrate dupa 1 ianuarie 2003 vor fi esalonate pe o perioada de trei-cinci ani. Conform mecanismului stabilit prin noul act normativ, furnizorii de utilitati vor beneficia la randul lor de anularea obligatiilor restante catre bugetul statului intr-o suma egala cu cea a creantelor sterse. In cazul in care furnizorii de utilitati nu inregistreaza datorii catre bugetul statului, asa cum este cazul societatii de distributie Electrica SA, se va trece la conversia in actiuni a datoriei comerciale. Procesul de conversie poate fi declansat numai cu acordul Ministerului Industriei si Resurselor, care de altfel va fi si cel care va administra aceste actiuni.

-Industriile vor administra actiunile preluate de furnizorii de utilitati, in timp ce Ministerul Finantelor le va administra doar pe cele rezultate din convertirea creantelor bugetare. O conversie cu datoriile la buget se va face doar acolo unde este posibil-, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. Potrivit afirmatiilor sale, furnizorii de energie care nu au restante la buget cu care sa se compenseze datoriile sterse societatilor aflate in administrare speciala vor ramane cu actiunile acestor companii, rezultate din conversie. Cum atat in sectorul distributiei de energie electrica, cat si in cel al gazelor naturale privatizare va incepe din acest an, este de vazut ce se va face cu aceste actiuni in momentul vanzarii distributiilor. Pentru ca nu este exclus ca viitorii cumparatori sa nu fie deloc incantati de ideea de a prelua actiuni la societatile din economia romaneasca cu cele mai mari probleme. Mai grav ar fi daca obligativitatea preluarii acestor actiuni la societatile -balast-din economia romaneasca ar conduce la scaderea nu numai a apetitului investitorilor, dar si a valorii respectivelor distributii. Pentru ca de fapt prin acest mecanism furnizorii de utilitati devin actionari la societati nerentabile in loc sa-si primeasca banii pentru energia sau gazele livrate. -La privatizare, investitorul va prelua compania furnizoare de utilitati cu intregul ei patrimoniu, deci si cu aceste actiuni-, precizeaza Tanasescu. Asa s-ar putea proceda in cazul distributiilor de gaze si de energie electrica prevazute a fi privatizate in acest an. Este vorba de Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, respectiv de Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Surse din sectorul gazelor naturale au precizat ca singurul avantaj prezentat de noul mecanism este stergerea obligatiilor catre bugetul statului, dar ca varianta convertirii in actiuni nu reprezinta o solutie. -Pe noi ne interseaza sa ne incasam banii, nu sa primim actiuni-, au declarat surse din sectorul distributiei gazelor. Chiar daca nu are datorii la bugetul statului si Electrica spera ca noua reglementare ii va permite sa-si reduca din arierate prin compensarea unei datorii catre Termoelectrica. -Speram ca in contul datoriilor sterse sa se stinga restanta de 8.000 miliarde de lei catre Termoelectrica, iar aceasta, la randul ei, sa-si anuleze din obligatiile catre buget-, au precizat surse din Electrica.

Un lucru este sigur. Avalansa de acte normative menite sa scuteasca societatile aflate in administare speciala de la plata obligatiilor catre buget si catre furnizorii de utilitati nu face decat sa bulverseze activitatea unitatilor din sectorul energetic privind reesalonarea datoriilor agentilor economici. Pentru ca, asa cum a precizat Tanasescu, va ramane in vigoare atat hotararea cu plata consumului curent plus cota de 2%, cat si noul mecanism promovat de executiv. In acelasi timp, este sigur ca bugetul statului va ramane sa acopere gaurile facute de aceste societati in administrare speciala pentru care guvernul spera ca prin degrevarea de obligatia de plata sa le faca atractive la privatizare.

Ramane de vazut daca FMI va inghiti o astfel de manevra, in urma careia, ce-i drept, bilanturile societatilor din sectorul energetic vor fi -curatate-, insa numai pe hartie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.