Acasă Economic-Financiar Deficitul balantei comerciale a depasit un miliard de dolari

Deficitul balantei comerciale a depasit un miliard de dolari

DISTRIBUIȚI

Produsele romanesti pierd tot mai mult teren atat pe pietele externe, cat si pe cea interna. Situatia, generata in mare parte de problemele de restructurare a economiei care se reflecta in lipsa de competitivitate a bunurilor si serviciilor autohtone, a agravat in timp situatia balantei comerciale a tarii. Deficitul acesteia a continuat sa creasca si in luna mai, depasind pragul de un miliard de dolari. Luand un avans considerabil in fata exporturilor, care nu isi mai majoreaza valoarea decat timid, importurile au explodat in mai, in special la capitolul -bunuri-. Deficitul schimburilor comerciale a crescut in aceasta zona cu 237 milioane de dolari fata de luna aprilie. Schimburile de servicii s-au mentinut si ele in deficit, insa minusul de 93 milioane de dolari consemnat in mai a fost cu peste 50 milioane de dolari mai redus decat cel din luna precedenta. Oferta proasta cu care Romania se prezinta la export a fost semnalata si de seful Departamentului de Comert Exterior, Eugen Dijmarescu. Problema nu este insa numai a sectorului de stat, ci a ajuns sa afecteze si exportatorii privati, care suporta, prin pretul utilitatilor practicat de companiile nationale, costul nerestructurarii acestora din urma.

In contextul adancirii deficitului balantei comerciale la mai bine de un miliard de dolari, contul curent al balantei de plati externe, in care schimburile comerciale detin cea mai mare pondere, nu a putut fi salvat de imbunatatirea soldului transferurilor curente, care au adus un plus de doar 126 milioane de dolari. Dupa ce in aprilie deficitul acestuia se dublase, in mai a -castigat- o gaura de inca 22 de procente.

Problemele de restructurare in economia romaneasca devin din ce in ce mai evidente. Un indicator care le oglindeste foarte clar – deficitul contului curent al balantei de plati – s-a adancit ingrijorator in ultima perioada, tinzand sa repete experienta dezastruoasa de anul trecut. Dupa ce s-a dublat in aprilie, comparativ cu luna precedenta, pana la 543 milioane de dolari, deficitul contului curent a crescut in luna mai, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu inca 22%, atingand 665 milioane de dolari. Fata de cele 1,14 miliarde dolari ale deficitului consemnat in primele cinci luni ale anului trecut, situatia este inca buna, insa diferenta se reduce de la luna la luna.

Cea mai importranta contributie la aceasta evolutie nedorita a avut-o balanta comerciala. Deficitul acesteia a atins, la sfarsitul lunii mai, un nivel de 1,03 miliarde de dolari, din care cea mai mare parte o reprezinta schimburile de bunuri, al caror deficit a crescut in cea de-a cincea luna cu 237 milioane de dolari. La capitolul servicii s-a inregistrat un minus de 93 milioane de dolari, fata de 146 milioane de dolari la 31 mai 2001 si in scadere cu 10 milioane de dolari fata de finele lunii aprilie 2002.

Comertul cu bunuri si servicii a fost, de altfel, vinovat si de dublarea deficitului contului curent in luna precedenta, diferenta dintre valoarea importurilor si cea a exporturilor crescand de la 527 milioane de dolari la finele lui martie la 808 milioane de dolari la sfarsitul lunii aprilie. Astfel, valoarea importurilor de bunuri (FOB) a depasit cu 705 milioane de dolari valoarea exporturilor din primele patru luni, crescand mult mai rapid decat acestea din urma si adancind deficitul la acest capitol, fata de luna precedenta, cu 223 milioane de dolari. La capitolul servicii, deficitul a ajuns, dupa primele patru luni, la 103 milioane de dolari, mai mult decat dublu comparativ cu deficitul de 45 milioane de dolari de la sfarsitul lui martie.

Cresterea mult mai timida a exporturilor, comparativ cu cea consemnata la importuri, se explica prin slaba competitivitate a marfurilor romanesti, problema semnalata, de altfel, si de seful Departamentului de Comert Exterior, Eugen Dijmarescu. Din cauza lipsei de restructurare a sectorului de stat, ajunge sa fie afectata nu numai competitivitatea exporturilor realizate de acest sector, ci si a celor efectuate de companiile private, obligate sa suporte, prin tarifele platite lunar, ineficienta serviciilor de utilitati publice.

Situatia contului curent a fost -salvata-, intrucatva, de evolutia buna a transferurilor curente, atat in mai, cat si in aprilie. Astfel, transferurile curente au crescut in luna mai cu 126 milioane de dolari, atingand un nivel de 536 milioane de dolari. Banii trimisi din strainatate ridicasera si in aprilie soldul transferurilor de la 299 milioane de dolari la 410 milioane de dolari. La capitolul venituri insa, deficitul a crescut in cea de-a cincea luna a anului cu 21 milioane de dolari, repetand evolutia din aprilie, cand soldul veniturilor se diminuase, fata de martie, cu 87 milioane de dolari.

In luna mai, datoria externa pe termen mediu si lung s-a majorat cu 11,2% fata de decembrie 2001 si s-a cifrat la 13,01 miliarde de dolari. Datoria externa publica si public garantata a inregistrat, la 31 mai 2002, un sold de 8,75 miliarde de dolari si a reprezentat 67,3% din datoria pe termen mediu si lung, fata de 65,9% la 31 decembrie 2001. Datoria privata externa a crescut in primele patru luni cu 6,7%, situandu-se la 4,25 miliarde de dolari.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung (raport intre serviciul datoriei externe pe termen mediu si lung, cumulat de la inceputul anului, si exportul cumulat de bunuri si servicii) a fost, la 31 mai 2002, de 13,8%, fata de 18,4% la sfarsitul anului 2001.

Gradul de acoperire (raportul intre rezerva valutara la sfarsitul perioadei si importul mediu de bunuri si servicii din perioada respectiva) a crescut de la 3,9 luni de import la sfarsitul anului 2001 la 4,6 luni de import la sfarsitul lunii mai 2002.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.