Acasă Economic-Financiar Deutsche Bank: Creditele neperformante vor continua să crească

Deutsche Bank: Creditele neperformante vor continua să crească

DISTRIBUIȚI

Portofoliile de credite neperformante vor continua să crească puternic în România și Bulgaria, întrucât de două state au rămas în urma țărilor din regiune în privința recuperării din recesiunea economică, potrivit unei analize a grupului financiar Deutsche Bank.
Pe ansamblul Europei Centrale și de Est, portofoliile de credite neperfomante s-au apropiat de valorile maxime anticipate, urmând să înregistreze o creștere ușoară în perioada următoare, din cauza situației economice dificile și a avansului șomajului, se arată în raport.
Specialiștii Deutsche Bank consideră că provizioanele se află în prezent la niveluri confortabile, excepție făcând Ucraina, Lituania și Rusia.
În pofida recuperării economice a regiunii, grupul german se așteaptă în continuare la declinul creditării. Disponibilitatea finanțării externe și evoluția împrumuturilor neperformante vor fi factori importanți pentru avansul creditării în următoarele luni.
În cazul extinderii crizei din Grecia, România are un grad redus de expunere, mediu pe sectorul bancar și scăzut pe economie reală și ieșiri de capital, consideră Deutsche Bank.
Astfel, România se încadrează, alături de Albania, în categoria a doua de risc (de 5-15% din PIB) în privința sectorului bancar. Cea mai dificilă situație o au Bulgaria, Macedonia și Serbia, toate cu risc ridicat (15-25%), în timp ce majoritatea statelor din Europa centrală și de Est se regăsesc în ultima grupă (mai puțin de 5%).
În privința impactului asupra economiei reale, doar Albania, Bulgaria și Macedonia au o expunere de 5-15% pe sectorul exporturilor. Restul statelor, inclusiv România, au o vulnerabilitate scăzută, consideră specialiștii Deutsche Bank.
Ungaria prezintă cel mai mare risc legat de ieșiri de capital cauzate de criza din Grecia, investițiile de portofoliu în această situație reprezentând 15-25% din PIB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.