Home Economic-Financiar Doar cinci din 12 directori ai companiei Poșta Română au renunțat la...

Doar cinci din 12 directori ai companiei Poșta Română au renunțat la clauzele privind salariile compensatorii

DISTRIBUIŢI

 

O parte din echipa de management a Poștei Române a renunțat benevol la clauzele din contractul individual de muncă referitoare la plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activității.

 

„La inițiativa ministrului pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, întreaga echipă de management a Poștei Române, directorii executivi și directorii, a renunțat benevol, fără echivoc și fără vreo condiționalitate, la orice clauze din contractul individual de muncă (CIM), ce reglementează plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activității”, se arăta într-un comunicat al MSI..

 

Însă, până luni, la ora 12.00, doar cinci directori (Alexandru Petrescu – director executiv și președintele Comisiei de Privatizare, Rareș Stanciu – director executiv, Andrei Stănescu, Ciprian Boloș și Gabriel Dumitru – directori în cadrul Companiei Naționale Poșta Română) și-au comunicat în scris opțiunea de a renunța la clauza ce reglementa plata salariilor compensatorii din contractul individual de muncă.

 

În locul salariilor compensatorii, aceștia vor primi bonusuri în funcție de performanță, condiționate de privatizarea cu succes a companiei, în 2015.

 

„Așteptăm în continuare deciziile celorlalți directori din Poșta Română care nu ne-au comunicat încă în scris hotărârea lor. De asemenea, AGA așteaptă finalizarea reuniunii Consiliului de Administrație”, a declarat ministrul Răzvan Cotovelea.

 

Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a solicitat prin reprezentantul său în Adunarea Generală a Acționarilor Poștei Române (AGA) organizarea, în cursul zilei de luni, în regim de urgență, a unui Consiliu de Administrație care să operaționalizeze deciziile echipei de management și să ia măsurile strategice necesare pentru realizarea cu succes a procesului de privatizare.

 

MSI a cerut Corpului de Control al premierului „să verifice baza legală prin care sunt acordate la Compania Națională Poșta Română compensările salariale, în cazul părăsirii companiei de către reprezentanți ai echipei de management (director general, directori executivi, directori)”, potrivit unui comunicat.

 

Ministerul s-a autosesizat întrucât au existat suspiciuni legate de modul în care se pot acorda salarii compensatorii la nivel de management în cadrul Poștei Române, odată cu încheierea în data de 15 mai 2014 a relațiilor contractuale dintre CNPR și Rosita Mădălina Alexe, director executiv juridic la Poșta Română. Prevederile contractelor individuale de muncă sunt confidențiale și reprezintă acordul de voință al părților, conform prevederilor legale, însă vă pot spune că este vorba de o sumă cu a cărei acordare nu suntem de acord. Am cerut comunicarea acestei poziții Consiliului de Administrație al companiei”, a spus ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea.

 

Solicitarea a venit după ce fosta șefă a direcției juridice din Poșta Română a părăsit compania, iar acum trebuie să primească plăți compensatorii de 60.000 de euro.

 

Aceste clauze au fost contestate și de poștașii care în ultimele zile au organizat ample proteste. Pe lângă mărirea salariilor cu 20%, aceștia cer și demiterea conducerii companiei.

 

În 2013, Poșta Română a avut pierderi de 27 de milioane de lei, chiar dacă au fost dați afară 3.700 de angajați.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.