Acasă Economic-Financiar Dobanzile la depozitele in valuta continua sa scada

Dobanzile la depozitele in valuta continua sa scada

DISTRIBUIȚI

Tendinta de reducere a dobanzilor la depozitelor in valuta constituite de persoanele fizice si agentii economici la bancile comerciale romanesti s-a mentinut si in ultimele sapte zile. Daca in ultimele saptamani miscari de acest gen au facut Alpha Bank, Banc Post, Bank Austria Creditanstalt si RoBank, zilele trecute a venit randul Bancii Romanesti si Bancii Comerciale Ion Tiriac, care au diminuat dobanzile acordate clientilor pentru depozitele in dolari, euro, marci germane, franci francezi si lire italiene. Aceasta tendinta a fost declansata o data cu decizia Ministerului Finantelor de a reduce dobanzile titlurilor de stat vandute pe piata romaneasca. Diminuari similare ale dobanzilor au fost facute de unele banci autohtone si la depozitele in lei, motivatia fiind aceeasi: reducerea dobanzilor la titlurile puse in vanzare de stat.

In prezent, dobanzile anuale acordate de bancile comerciale romanesti pentru depozitele in lei la vedere variaza intre 3% (ING) si 12% (UGBI NV Amsterdam). Pentru depozitele la termen in moneda nationala, persoanele fizice si agentii economici pot beneficia de dobanzi anuale cuprinse intre 33% (BRD, Banc Post, Bank Austria Creditanstalt) si 38% (ING), pentru termene de o luna, intre 34% (Banc Post) si 39% (West Bank), pentru termene de sase luni, intre 32% (Bank Austria Creditanstalt) si 40% (Banca Carpatica), pentru termene de noua luni si intre 32% (Bank Austria Creditanstalt) si 40% (BRS si Finansbank), pentru termene de un an. Comisionul din suma restituita este cuprins intre 0% si 0,6%, in functie de banca, iar taxa de deschidere a unui cont, pentru persoanele juridice, intre 0 lei si 100.000 lei. Suma minima necesara pentru constituirea unui depozit in lei variaza intre 100.000 lei si echivalentul a 5.000 dolari, in cazul persoanelor fizice, si intre 500.000 lei si 150 milioane lei, in cazul agentilor economici.

Cat priveste depozitele in dolari, dobanzile la vedere acordate de bancile romanesti, variaza intre 1% (ING) si 4% (UGBI si Banca Agricola). Depozitele la termen in moneda americana beneficiaza de dobanzi cuprinse intre 3,76% (Bank Austria) si 5,25% (RoBank si Finansbank), pentru termene de o luna, intre 3,76%% (Bank Austria) si 5,5% (RoBank), pentru termene de trei luni, intre 3,68% (Bank Austria) si 5,75% (Robank), pentru termene de sase luni, intre 3,72% (Bank Austria) si 5,75% (BRS si Finansbank), pentru termene de noua luni si intre 3,79% (Bank Austria) si 6% (BRS si BCR).

La depozitele la vedere in euro sau marci germane, bancile acorda dobanzi cuprinse intre 0,5% (ING) si 3% (BCR), in timp ce pentru depozitele la termen in moneda europeana, dobanzile variaza intre 2,2% (BRD) si 4% (Finansbank), pentru termene de o luna, intre 2,3% (BRD) si 4,25% (Finansbank), pentru termene de trei luni, intre 2,4% (BRD) si 4,25% (Robank), pentru termene de sase luni, intre 2,45% (BRD) si 4,5% (Finansbank), pentru termene de noua luni si intre 2,5% (BRD) si 4,75% (Finansbank), pentru termene de un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.