Acasă Economic-Financiar Dolarul va ajunge la 35.000 de lei pana la finele anului

Dolarul va ajunge la 35.000 de lei pana la finele anului

DISTRIBUIȚI

Banca Nationala a declarat razboi total impotriva -dolarizarii- economiei. Dupa ce ratele rezervelor minime obligatorii au fost modificate in sensul descurajarii creditelor in dolari si incurajarii celor acordate in lei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a transmis, ieri, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, un avertisment cat se poate de clar celor care continua sa creada ca imprumuturile in dolari vor fi multa vreme de acum inainte mai avantajoase. Potrivit afirmatiilor sale, pana la finele anului leul se va deprecia fata de moneda americana cu 5%, ceea ce ar insemna un dolar mai scump cu 1.500 de lei. Mai clar, dolarul ar urma sa depaseasca, pana la sfarsitul acestui an, 35.000 de lei.

Semnalul transmis de guvernatorul BNR bancilor si solicitantilor de credite este evident: nu va grabiti sa mai acordati, respectiv sa luati, imprumuturi in dolari. Evolutia cursului de schimb nu va va fi avantajoasa. -Creditul in dolari, care parea avantajos, s-ar scumpi si el, in urmatoarele trei luni, cu 5%. Ceea ce ar insemna mai mult de 20% pe an. Saltul ar fi de la un cost actual de 10% al creditului in valuta la unul de peste 30%. Si astfel, creditul in dolari ar deveni mai scump decat creditul in lei-, a declarat, in interviul amintit, Mugur Isarescu. Potrivit afirmatiilor sale, BNR incearca sa schimbe actuala tendinta a pietei, care a permis o explozie a creditelor in valuta.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat, in interviul acordat Mediafax, ca in acest an, din ianuarie pana in septembrie, creditul neguvernamental a crescut in termeni reali cu 19,2%. -Daca defalcam insa cifrele, vom constata ca in timp ce cresterea creditului in lei s-a situat cu mult sub medie, fiind de 9,7%, creditul in valuta a facut un salt pana la 33,7%. Cu 14 procente peste medie. Suntem in fata unui dezechilibru ce ar putea dauna sanatatii sistemului de creditare-, precizeaza Isarescu. Potrivit afirmatiilor sale, recentele demersuri ale bancii centrale nu vizeaza neaparat o descurajare a creditului in valuta, ci o -restabilire a echilibrului-. De altfel, guvernatorul BNR recunoaste ca momentul descurajarii acestor imprumuturi nu este cel mai potrivit, in conditiile in care apetenta bancilor pentru astfel de operatiuni a fost fireasca in ultima perioada. -Costul resurselor in valuta s-a diminuat puternic atat din cauza reducerii dobanzilor in SUA, cat si in conditiile scaderii dobanzilor la depozitele in valuta pe care le acorda bancile din Romania-, afirma Isarescu.

Fara a admite ca BNR va forta deprecierea leului fata de dolar, guvernatorul Mugur Isarescu sustine ca evolutia cursului de schimb -anticipata- pentru finele anului ar putea fi determinata de piata sau de evolutia raportului euro-dolar. Deocamdata insa, euro continua sa castige teren in raport cu moneda americana, vineri atingand chiar un maxim pentru ultimele trei luni. -Aceasta tendinta s-ar putea inversa, asa cum s-a mai intamplat-, sustine, in acelasi interviu, Isarescu, adaugand si argumentul deprecierii nominale a leului, care -va continua atat fata de dolar, cat si fata de euro, atata vreme cat inflatia, chiar transformata in dezinflatie, va continua si ea-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.