Acasă Economic-Financiar Dragu anunță simplificarea formularelor 088 și 394

Dragu anunță simplificarea formularelor 088 și 394

DISTRIBUIȚI

În februarie 2015 intra în vigoare obligativitatea depunerii unei declarații la fisc, 088 care conținea înglobate mai multe declarații pe propria răspundere ce trebuia depusă în vederea păstrării sau obținerii codului de TVA de către contribuabili. A rămas de pomină situația în care un investitor elvețian care aportase la capitalul social al unei societăți românești 3 milioane de EURO dar care, nerealizând venituri în România sau UE, a fost considerat neeligibil ca asociat pentru TVA și afirma nu a primit încuviințarea ANAF de a desfășura activități în sfera TVA. Omul și-a luat banii și a plecat. Sau situația în care o făbricuță cu 25 de angajați și-a schimbat sediul dar pentru că administratorul avea doar școală profesională în domeniu i s-a ridicat codul de TVA, firma dând faliment după 20 de ani de producție.
Prezentă ieri la Palatul Parlamentului, ministrul de Finanțe, Anca Dragu a anunțat că „în ceea ce privește 088 vom veni cu modificări pentru simplificarea acestuia în sensul eliminării întrebărilor referitoare la cazierul fiscal- informații pe care ANAF deja le detine. Acolo unde nu se renunță la intrebare, se simplifică: nu se mai solicită acea apostilă pentru diplome, iar declararea veniturilor se va face în tranșe. Cel mai important aspect vizează schimbarea administratorului sau a sediului unei firme. ANAF nu le va mai cere contribuabililor aflați în această situație să mai depună declarația 088, cu excepția cazurilor în care există risc fiscal ridicat”
 
Dragu a anunțat modificări și la formularul 394:

„CNP devine opțional. Acesta trebuie declarat doar în cazul facturilor de peste 10.000 de lei. De asemenea, formularul nu se va mai depune retroactiv. Acesta va intra în vigoare de la 1 iulie, iar societățile nu mai trebuie să declare încă o dată facturile emise sau primite în primul semestru al anului”, a arătat Anca Dragu.

Formularul 394 este declarația informativă a contribuabilului privind achizițiile și livrările pe teritoriul național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.