Home Economic-Financiar E oficial: taxare inversă la cereale și plante tehnice, începând cu 1...

E oficial: taxare inversă la cereale și plante tehnice, începând cu 1 iunie 2011

DISTRIBUIŢI

Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale și plante tehnice, începând cu 1 iunie 2011 și pentru circa doi ani, premierul Emil Boc susținând că această măsură, pentru care au fost obținute toate avizele UE, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale.
„În acest fel vom elimina firmele fantomă care nu plătesc TVA“, a spus Boc.
Potrivit ministrului Finanțelor, taxarea inversă la cereale și plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane de lei în acest an și 410 milioane de lei anul viitor.
Ministerul Finanțelor a anunțat, în vara anului trecut, că a solicitat o derogare de la Comisia Europeană (CE) privind aplicarea TVA prin taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul țării la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine și produse de panificație.
După refuzul Comisiei, România a transmis forului european, în luna decembrie a anului trecut, o scrisoare în care restrânge sfera produselor pentru care solicită derogare de la regimul normal de taxare la cereale și plante tehnice, respectiv porumb, grâu, orz, orzoaică, secară, soia, rapiță, floarea soarelui și sfeclă de zahăr. Solicitarea se referea la o derogare pe doi ani de la principiul aplicării TVA în comerțul cu cereale.
Ca răspuns, Direcția Generală de Taxare și Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene a aprobat, la jumătatea lunii ianuarie, solicitarea României privind taxarea inversă la cereale, măsură care a fost avizată la începutul lunii mai și de către Consiliul UE.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență aprobat, ieri, de Guvern se arată că, potrivit angajamentelor asumate de România în contextul procedurilor aferente obținerii autorizării pentru aplicarea acestei măsuri, taxarea inversă pentru livrarea bunurilor din categoria cerealelor și a plantelor tehnice se aplică pe o perioadă de doi ani de la data intrării în vigoare a acesteia, mai exact până la data de 31 martie 2013 inclusiv.
Potrivit datelor oficiale, România pierde anual din comerțul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplății TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de către firmele de tip fantomă.
„Producătorul vinde unei firme ce se dovedește a fi de tip fantomă, aceasta vinde mai departe, cu factură către o altă societate comercială de bună-credință care, ulterior, exportă aceste produse și solicită rambursarea TVA pe care statul nu a încasat-o pe lanțul comercial, din cauză că firma de tip fantomă nu a plătit la rândul ei această taxă. Prin introducerea taxării inverse între agenții economici, se va aplica TVA la finalul lanțului comercial“, explică secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Dan Lazăr.
Potrivit acestuia, firmele „fantomă“ sunt înființate și funcționează în perioada campaniilor agricole și dispar în momentul în care ar trebui să depună declarațiile fiscale și să plătească obligațiile la bugetul de stat, printre care și TVA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.