Acasă Economic-Financiar Economie mondiala

Economie mondiala

DISTRIBUIȚI

Rusii fac achizitii pe piata americana a otelului

Rouge Industries Inc. din SUA, societatea-mama a Rouge Steel, a anuntat ca va fi cumparata de producatorul rus de otel Severstal la un pret de circa 215 milioane de dolari, informeaza Mediafax. Compania, care a solicitat declansarea procedurii de faliment in SUA, a indicat ca preconizeaza incheierea tranzactiei pana in februarie 2004. Rouge, divizia siderurgica a constructorului auto Ford Motor Co. pana in 1989, a indicat ca tranzactia trebuie aprobata de instanta care judeca falimentele si ca trebuie sa indeplineasca si alte conditii, inclusiv negocierea cu sindicatele a unui nou contract colectiv de munca. Oficialii companiei Severstal, inregistrata in localitatea Serepovet, nu au putut fi contactati pentru comentarii. Daca vanzarea se realizeaza, va fi prima investitie efectuata de grupul rus in industria siderurgica americana. Severstal se afla intre primii trei producatori de otel din Rusia.

Siemens a castigat un contract de 95 milioane de dolari in Irak

Grupul industrial german Siemens a castigat un contract de 95 milioane de dolari pentru constructia unei centrale electrice in Irak, a declarat o sursa din industrie, la cateva zile dupa ce SUA s-au angajat sa imparta in mod echitabil lucrarile de reconstructie. Sursa a confirmat o remarca de vineri a ministrului britanic al comertului, investitiilor si afacerilor externe, Mike O*Brien, care a mentionat, in cadrul unei conferinte de la Londra, ca Siemens a primit un contract important in Irak. -Siemens a castigat un contract pentru constructia unei turbine cu gaze-, a afirmat sursa citata, adaugand ca grupul german a primit contractul in subantrepriza de la gigantul american Bechtel. Turbina are o capacitate de productie a electricitatii de 266 Mw. Potrivit sursei, Siemens a mai obtinut recent contracte in subantrepriza de circa 50 milioane de dolari in Irak.

IukosSibneft prevede o crestere de 20% a productiei

Gigantul petrolier rus IukosSibneft a anuntat ca productia sa va creste cu peste 20% anul viitor, in ciuda temerilor potrivit carora arestarea principalului sau actionar i-ar periclita operatiunile. Analistii sunt de parere ca prognoza este mult mai optimista decat au anticipat pentru compania formata prin fuziunea Iukos si Sibneft. Potrivit unui comunicat dat publicitatii, productia IukosSibneft va creste la 2,85 milioane de barili pe zi in 2004, incluzand 50% din productia companiei Slavneft. Volumul este superior celui de 2,3 milioane de barili pe zi, pe care IukosSibneft il preconizeaza pentru anul curent, fara cota de 50% din productia Slavneft. Cuantumul productiei aduce IukosSibneft pe pozitia a patra in clasamentul mondial al producatorilor de petrol din sectorul privat, conform analistilor. Anterior, investitorii si-au exprimat ingrijorarea ca IukosSibneft va inregistra o dezvoltare minima a operatiunilor, dupa ce principalul actionar al Iukos si cel mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, a fost arestat in octombrie, fiind acuzat de frauda si evaziune fiscala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.