Home Economic-Financiar Electrica Banat si Dobrogea ar putea fi privatizate in martie

Electrica Banat si Dobrogea ar putea fi privatizate in martie

DISTRIBUIŢI

Functionarea societatii de distributie a energiei Electrica SA va intra intr-o noua etapa de anul viitor, cand cele opt filiale de distributie isi vor incepe activitatea ca entitati independente. Cele opt filiale de distributie, care deja au propriile Consilii de Administratie si bugete proprii, vor incepe de anul viitor sa functioneze in baza unor contrcate proprii de achizitie de energie electrica de la producatori. Cu alte cuvinte, anul viitor, o data cu incheierea in nume propriu a contractelor de achizitie si de furnizare a energiei electrice, se parcurge o noua etapa in procesul de crestere a gradului de independenta al acestor filiale.

– Ziua de 19 decembrie reprezinta data la care putem spune ca programul de restructurare a societatii Electrica inaintea privatizarii a fost finalizat. La acesta ora, toate filialele de distributie semneaza impreuna cu producatorii contractele de achizitie a energiei, precum si cele pentru transportul de energie-, a declarat directorul general al societatii Electrica, Silviu Lucian Boghiu. Incepand cu 2003, rolul societatii Electrica va fi de monitorizare a modului de functionare a filialelor, de intocmire a strategiilor acestora, de directionare si urmarire a investitiilor. De asemenea, Electrica va intocmi bugetele fiecarei filiale si va urmari modul in care se realizeaza platile catre furnizori. La inceputul acestui an, Electrica a fost organizata in opt filiale de distributie cu personalitate juridica si opt sucursale de servicii energetice.

Unda verde de la Banca Mondiala

Directorul general al Electrica a declarat ca ieri a fost semnat si transmis spre publicare in mass-media anuntul privind privatizarea primelor doua filiale de distributie a energiei Banat si Dobrogea. -Banca Mondiala si-a dat acordul miercuri seara pentru declansarea competitiei in vederea privatizarii primelor doua filiale-, a precizat dl Boghiu. In aceste conditii, ofertele pentru privatizarea societatilor de distributie a energiei electrice Electrica Banat si Electrica Dobrogea sunt asteptate pana la sfarsitul lunii februarie, urmand ca in martie anul viitor sa se incheie contractele de trecere in proprietate privata. Conducerea Electrica considera ca privatizarea distributiilor de energie nu va aduce -surprize de genul RomTelecom-. De asemenea, Boghiu a subliniat ca functionarea separata a filialelor de distributie nu va insemna preturi diferentiate pentru consumatorii finali din diferite zone. Guvernul a stabilit, la sfarsitul lunii octombrie, strategia de privatizare prin vanzarea unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic.

Anul acesta este primul pe care Electrica il incheie cu profit, estimarea fiind de 1.500 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de euro. De asemenea, Electrica isi incheie bilantul pe acest an fara a avea datorii catre bugetul statului si cel al asigurarilor sociale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.