Acasă Economic-Financiar Euro a atins, inaintea dolarului, pragul de 34.000 de lei

Euro a atins, inaintea dolarului, pragul de 34.000 de lei

DISTRIBUIȚI

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei in raport cu euro a atins, ieri, nivelul de 34.000 de lei. In ciuda previziunilor facute de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in sensul aprecierii monedei americane catre finele anului, dolarul a continuat sa piarda teren in fata leului, cursul coborand cu inca 55 de lei, pana la nivelul de 33.471 lei/dolar. Evolutia a fost determinata de cresterea monedei unice europene pe pietele internationale, unde era cotata intre 1,0117 dolari si un maxim de 1,017 dolari.

In cursul zilei de ieri, cotatiile pentru dolar au deschis sedinta la 33.520-33.540 lei, si au coborat destul de repede, la un minim zilnic de 33.455-33.475 lei/dolar. Cotatiile s-au plasat la inchidere la un nivel mai inalt, de 33.460-33.480 lei/dolar. Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 33.471 lei/dolar, corespunzator unei rate de schimb dolar/euro de 1,0158 dolar/euro. Leul a castigat, luni, 55 de unitati in raport cu moneda americana. Cursul de referinta leu/euro a crescut fata de vineri cu 115 unitati.

La casele de schimb valutar, un euro era cumparat ieri cu 33.400-33.500 de lei si se vindea cu 34.000-34.050 de lei. Cursul la cumparare pentru dolar era de 33.500-33.600 de lei, iar la vanzare de 33.700-33.800 de lei. -La un curs atat de mare, nu am avut prea multi clienti care sa cumpere euro. Au fost, dimpotriva, cativa care au preferat sa vanda bancnote europene, considerand ca in perioada urmatoare euro va scadea. Cele mai multe vanzari le-am facut tot pe dolar-, ne-a declarat patronul unei case de schimb valutar din Capitala.

Cursul de schimb al monedei unice a crescut pe tot parcursul saptamanii trecute in raport cu leul, cu exceptia zilei de miercuri, cand euro a pierdut 210 lei. Cresterea saptamanala consemnata ieri a fost de 654 de lei pentru euro, in timp ce dolarul a pierdut in acest interval 75 de lei. Fata de inceputul anului, moneda europeana a crescut cu 5.186 de lei, in timp ce dolarul nu a castigat decat 1.578 de lei.

Dealerii apreciaza ca banca centrala va interveni in piata, in urmatoarele zile, pentru a sustine dolarul la acest nivel, in cazul in care euro continua sa se aprecieze pe pietele internationale. Ei se asteapta, de asemenea, la o crestere semnificativa a dolarului fata de leu daca evolutia euro/dolar se va inversa.

Actuala evolutie de pe piata valutara internationala se datoreaza, in mare parte, faptului ca bancile centrale europene nu s-au alaturat Rezervei Federale in reducerea dobanzilor. Astfel, Banca Centrala Europeana si banca centrala a Marii Britanii – Bank of England – si-au mentinut, joia trecuta, ratele dobanzilor, optand sa nu se alature Rezervei Federale a Statelor Unite in actiunea de sustinere a economiei globale, relateaza Reuters.

La randul sau, Banca Nationala a Elvetiei a lasat neschimbate principalele dobanzi, in pofida presiunilor politice la care a fost supusa, alaturi de celelalte doua institutii europene, pentru a urma exemplul bancii centrale americane.

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa pastreze ratele dobanzilor din cele 12 tari membre ale zonei euro la 3,25%, chiar daca ultima sa interventie a avut loc in noiembrie 2001, in vreme ce Bank of England isi mentine astfel principala dobanda la 4%, nivel aflat -in picioare- pentru a 12-a luna.

Presedintele BCE, Wim Duisenberg, a declarat ca hotararea institutiei intervine dupa discutii intense in privinta certitudinilor si incertitudinilor legate de cresterea economica in zona euro, in conditiile in care cei mai recenti indicatori arata o evolutie moderata in trimestrul al treilea.

Actiunile companiilor europene si moneda unica europeana au consemnat, la scurt timp dupa anunt, un declin brusc, dar si-au revenit la cotele anterioare dupa ce investitorii au inteles ca o reducere a dobanzilor de catre BCE ramane doar o chestiune de timp.

Lipsa de interventie a bancii europene a fost aspru criticata de ministrul austriac de finante, Karl-Heinz Grasser, care a aratat ca, in opinia sa, decalajul dintre dobanzile practicate de BCE si cele ale Rezervei Federale a devenit prea mare.

In ceea ce priveste banca centrala a Marii Britanii, aceasta a considerat – in pofida speculatiilor potrivit carora va interveni, joi, pentru a cobori cu 0,25% dobanzile, pana la ceea ce ar fi fost cel mai redus nivel de dupa 1955 – ca cea de-a patra mare economie a lumii se afla intr-o stare buna si ca, deocamdata, nu are nevoie de un stimulent monetar.

Rezerva Federala a Statelor Unite a scazut, miercuri, cu jumatate de punct procentual, pana la 1,25%, principalele rate ale dobanzilor, aceasta fiind prima interventie de la inceputul anului curent, dupa cele 11 reduceri operate in 2001. Interventia bancii centrale americane a fost considerata, de cei mai multi observatori, drept -agresiva-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.