Acasă Economic-Financiar Firmele de leasing vor obtine derogari de la Legea impozitului pe profit

Firmele de leasing vor obtine derogari de la Legea impozitului pe profit

DISTRIBUIȚI

Ministerul Finantelor a acceptat, dupa o intalnire desfasurata joi, cu reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania (UNSLR), ca limitarea deductibilitatii dobanzilor, prevazuta de articolul 10 din Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe propfit sa nu se aplice firmelor de leasing si clientilor acestora, a declarat, ieri, presedintele UNSLR, Ioan Ban, in cadrul Seminarului National de Fiscalitate organizat la Sinaia de compania de consultanta in afaceri Rentrop & Straton. Potrivit afirmatiilor sale, o Hotarare de Guvern in acest sens va ajunge, cel mai probabil intr-o saptamana, pe masa Executivului. Actul normativ va fi emis pentru aprobarea normelor Legii 414, astfel incat aceasta din urma sa nu afecteze exercitiul financiar pe 2002, an de la mijlocul caruia Legea impozitului pe profit a introdus modificari.

-Am facut lobby la Ministerul Finantelor, pentru a nu fi afectati de limitarea deductibilitatii dobanzilor. Dupa discutii, Finantele au acceptat ca societatile de leasing sa fie asimilate institutiilor de credit, pentru care dobanzile sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Am explicat ministerului ca aceste limitari ar produce o stagnare a rezultatelor din activitatea de leasing pe primul semestru din 2002-, arata Ioan Ban.

Uniunea Nationala a Societatilor de Leasing a argumentat, pentru a obtine -derogari- de la Legea impozitului pe profit, ca neacordarea deductibilitatii dobanzilor ar fi adus intr-o situatie dificila firmele de leasing, intrucat acestea nu ar fi reusit sa ramana cu un grad de indatorare subunitar, fiind societati de finantare. Acelasi argument a fost adus si pentru a contracara protestele celorlalti agenti economici, in opinia carora acceptarea deductibilitatii dobanzilor doar pentru o categorie de agenti economici, care poate face un -lobby mai puternic-, este incorecta.

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, Lucian Criotoru, de deductibilitatea dobanzilor ar trebui sa beneficieze toate categoriile de agenti economici. Autoritatile fiscale nu-si permit, insa, acest lucru, in conditiile actuiale ale bugetului de stat. -Cand autoritatea fiscala nu recunoaste o cheltuiala de productie ca fiind deductibile asa cum sunt cheltuielile cu dobanzile, este pentru ca nu-si permite, nu pentru ca nu stie sau nu inteleg faptul ca este o cheltuiala de productie. Societatile de leasing au obtinut acest drept – pentru ca este un drept, nu o facilitate – dar acelasi drept trebuie sa-l aiba toate firmele-, afirma Lucian Croitoru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.