Home Economic-Financiar Furnizorii de utilitati, reticenti in acceptarea cardurilor

Furnizorii de utilitati, reticenti in acceptarea cardurilor

DISTRIBUIŢI

Obligativitatea acceptarii platilor pe card la nivelul furnizorilor de utilitati nu reprezinta o solutie de crestere si fluidizare a incasarilor distribuitorilor de energie, fiind o masura care aduce beneficii numai bancilor, a declarat Silviu Lucian Boghiu, director general al Electrica, in cadrul conferintei -Cardul – Instrument de plata pentru utilitati-, organizata sub auspiciile Patronatului Energia si ale Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Potrivit Ordonantei 193/2002, institutiile publice, furnizorii de utilitati si comerciantii au obligatia de a intreprinde masurile necesare pentru a instala terminale de plata, in timp ce bancile trebuie sa suporte cheltuielile cu achizitionarea si instalarea acestor terminale.

-La ora actuala, plata facturilor de energie electrica prin intermediul POS-urilor (cititoare de card – point of sales) instalate la nivelul casieriilor Electrica nu reprezinta un avantaj decat pentru banci. Electrica va fi nevoita sa suporte niste costuri suplimentare – chiria pentru respectivele terminale si comisionul solicitat de banci pentru tranzactii – neavand posibilitatea ca in paralel sa isi reduca semnificativ alte costuri legate de personalul din casierii, care incaseaza in numerar contravaloarea facturilor, sau de plata serviciilor pentru munca de teren, citirea si incasarea la domiciliu-, a precizat dl Boghiu. In acelasi timp, explica directorul general al Electrica, singurul beneficiu al clientilor ar fi ca nu se duc cu bani -gheata- sa achite facturile de energie, nefiind scutiti de drumul pana la centrele de incasare.

Oficialul societatii de distributie a energiei a declarat ca bancile din Romania au adoptat o politica incorecta in momentul in care au aflat ca toti furnizorii de utilitati sunt obligati sa achizitioneze astfel de terminale intr-un timp foarte scurt, prevazut initial la 1 februarie 2003. -Bancile nu au adoptat o politica corecta de promovare a serviciilor, astfel incat costurile sa fie repartizate echitabil intre furnizor, banca si clientul final. De altfel, ar trebui ca si clientul final sa cunoasca care sunt costurile pentru tranzactiile pe card-, a afirmat dl Boghiu. Domnia sa a explicat ca toate bancile cu care a avut discutii in momentul in care exista obligativitatea introducerii acestor POS-uri pana la 1 februarie au prezentat oferte la un pret comun, care era mult mai ridicat comparativ cu ceea ce se practica in general pe piata interna si in tarile vecine. -Cand se stia ca daca nu achizitionam aceste POS-uri in termenul prevazut de legislatie, toate bancile au prezentat oferte de pret egale. Astfel, chiria solicitata ajungea la 240 USD/luna pentru un POS. Imediat ce s-a aflat de prelungirea termenului, aceste chirii au fost scazute, ajungand chiar pana la a nu mai fi solicitate-, a precizat directorul general al Electrica.

In opinia reprezentantului Electrica, o solutie mai avantajoasa ar fi plata prin Internet, care ar permite prefacturarea, caz in care clientul poate vizualiza imediat suma inscrisa pe factura. O alta varianta pentru rezolvarea problemei platii furnizorilor de utilitati ar fi crearea unor conturi escrow pentru utilitati, sustine dl Boghiu, precizand insa ca bancile nu s-au aratat interesate. -In acest fel, subventia de la buget ar fi putut fi data direct pe contul respectiv-, a afirmat oficialul Electrica. In acelasi timp ar fi mai avantajos pentru clientii Electrica introducerea unor cititoare de card portabile cu care sa fie dotati cititori-incasatorii. Pana in prezent, Electrica a instalat POS-uri in noua judete (in numar de 31), fiind in curs de instalare alte 96 in marile orase. Chiria perceputa de BCR este zero, iar comisionul – 2% din fiecare tranzactie.

La randul lor, reprezentantii Distrigaz Sud considera ca implementarea platilor pe card conduce la cresterea suplimentara a costurilor ca urmare a aplicarii comisionului perceput de banca. -Profitul Distrigaz Sud este mic, circa 1,76% calculat la valoarea integrala a facturilor. La costurile avansate de banci, in ipoteza ca toti clientii Distrigaz Sud ar fi folosit carduri, societatea de distributie a gazelor ajungea sa nu mai aiba nici un fel de profit-, a declarat Marioara Neagu, director economic adjunct la Distrigaz Sud.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.