Acasă Economic-Financiar Gaz de la ruși, fără intermediari

Gaz de la ruși, fără intermediari

DISTRIBUIȚI

Grupul rus Gazprom este interesat să furnizeze gaze în Romånia prin Romgaz Mediaș, fără intermediari, după ce acordurile cu aceștia vor expira, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA). „Gazprom și-a manifestat interesul ca, odată cu finalizarea contractelor de furnizare în vigoare, să aibă o relație directă cu Romgaz“, se menționează în comunicat.
În prezent, Romgaz importă de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE și Imex Oil, cu care are acorduri pånă în 2012. WIEE este deținută de WIEE Zug Elveția, societate mixtă înființată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) și grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale rusești țărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde metri cubi de gaze naturale în Romånia.
Imex Oil este deținută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acționarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.
O delegație a Gazprom, condusă de vicepreședintele Consiliului Administrativ al grupului rus, Alexandr Medvedev, s-a întålnit ieri, la București, cu ministrul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Adriean Videanu. La întålnire au participat și reprezentanți ai Romgaz și ai Transgaz Mediaș (TGN). Potrivit MECMA, discuțiile au vizat importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz în vederea dezvoltării capacităților de înmagazinare pe teritoriul Romåniei, precum și colaborarea cu Transgaz pentru dezvoltarea rețelei de tranzit. Oficialii Gazprom și cei ai părții romåne au discutat și despre renegocierea, în vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romånia a gazelor naturale destinate țărilor din Balcani, care expiră în 2011, precum și posibilitatea extinderii colaborării cu Gazprom în zona producției de energie electrică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.