Acasă Economic-Financiar General Motors si-ar putea deschide prima filiala europeana la Craiova

General Motors si-ar putea deschide prima filiala europeana la Craiova

DISTRIBUIȚI

Craiova ar putea fi capul de pod al firmei General Motors (GM) in Europa, daca americanii vor castiga cursa pentru privatizarea principalului producator roman de transformatoare de putere, masini electrice, locomotive si tramvaie. Saptamana viitoare vor incepe negocierile pentru privatizarea companiei Electroputere Craiova, dupa ce ofertele depuse au fost deschise si acceptate de catre APAPS. Desi dosarul de prezentare a fost cumparat initial de patru firme internationale puternice, General Electric (SUA) si Siemens (Germania) nu au continuat demersurile si nu au depus oferte pentru cumpararea actiunilor scoase la vanzare de APAPS. Ramase in competitie, General Motors si Karsdorfer Eisenbahngesellschaft au format un consortiu ce s-a calificat alaturi de ceilalti doi ofertanti: ELPAS, reprezentand interesele asociatiei salariatilor, si Compania de Transport Feroviar, condusa de omul de afaceri Stefan Movila. GM nu are nici o filiala pe continentul european, Cetatea Baniei fiind primul oras de dincolo de Ocean in care constructorii americani de vehicule si-ar putea deschide o filiala. Surse guvernamentale ne-au declarat ca este posibil ca Siemens si General Electric sa stea in spatele asociatiei salariatilor, cu care sa aiba o intelegere de vanzare, in cazul in care ar castiga licitatia pentru actiunile detinute de APAPS la Electroputere.

In perioada urmatoare vor fi reluate procedurile de -data room-, in care firmele intrate in hora privatizarii societatii Electroputere Craiova au acces la datele economico-financiare ale acesteia. Dupa aceea, cele trei companii interesate vor depune o alta oferta, numita de APAPS -finala, ferma si irevocabila-. Ponderea primei oferte, -finala-, dupa cum era denumita in documentele APAPS, in urma careia au fost acceptati toti competitorii, va fi, asadar, foarte mica, sustin sursele noastre.

Electroputere este lider pe piata interna

Analistii sunt de parere ca interesul companiei General Motors pentru Electroputere a fost starnit atat de potentialul firmei romanesti de extindere pe piata externa, cat si relatiilor de colaborare dintre acestea. Electroputere Craiova este principalul producator roman de transformatoare de mare putere, masini electrice, echipamente pentru inalta tensiune, locomotive si tramvaie. Societatea controleaza 60% din piata locala de masini electrice rotative, aparate electrice si transformatoare de putere. Totodata, societatea craioveana detine mai mult de jumatate din piata interna de transformatoare, generatoare, motoare electrice de putere, locomotive si produse similare. Pozitia de lider pe piata interna este consolidata de numeroasele contracte incheiate cu firme internationale puternice: General Electric, Siemens, ABB, AVK/SEG si Renhold Noor International. In 1999, valoarea exporturilor a fost de 15 milioane de dolari, reprezentand aproape o treime din cifra de afaceri, catre Siria, Grecia, Egipt si SUA. Produsele cel mai bine vandute pe piata externa sunt transformatoarele de putere, jumatate din incasarile realizate fiind asigurate de exportul acestora.

Profit de 91 de miliarde

APAPS ofera la vanzare 62,466% din actiunile uzinei craiovene inclusa in componenta PSAL de privatizare a cinci mari societati cu capital majoritar de stat prin intermediul bancilor de investitii.

Electroputere Craiova a avut, anul trecut, un profit de 91 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 974,7 miliarde de lei, iar datoriile se ridicau la 394 milioane de lei. Capitalul social al firmei scoase la vanzare de APAPS este de 122,9 miliarde de lei, Electroputere fiind proprietara a 67 ha de teren. In decembrie 1990, Intreprinderea Electroputere Craiova s-a divizat in sapte societati comerciale ce au functionat autonom pana in luna septembrie 1994. Prin decizia Tribunalului Dolj, in urma cu sapte ani a fost admisa fuziunea prin absorbtie de catre societatea comerciala Uzinele Electroputere a celorlalte sase societati de pe platforma craioveana.

Consultantii APAPS pentru privatizarea societatii Electroputere sunt European Privatization and Investment Corporation si Deloitte & Touche Central Europe. General Motors este unul dintre cei mai mari constructori de autovehicule din lume. Anul trecut, compania cu 372.000 de angajati a avut un profit de cinci miliarde de dolari. Compania detine 15,1% din piata mondiala a autovehiculelor, iar pe piata americana este lider de necontestat de 74 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.