Acasă Economic-Financiar George Soros nu va mai acorda finantari prin fundatia din Romania

George Soros nu va mai acorda finantari prin fundatia din Romania

DISTRIBUIȚI

Miliardarul de origine maghiara George Soros se va retrage de pe piata fostelor state comuniste din centrul si estul Europei, renuntand sa mai finanteze in continuare, prin fundatiile infiintate in regiune, -crearea societatilor deschise-. Situatia este valabila si in cazul Romaniei, unde Soros a finantat, pana in prezent, Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD), suma totala alocata de la infiintare depasind 114 milioane de dolari. Aflat intr-o vizita privata in Romania, ocazie cu care si-a lansat si editia in limba romana a cartii sale -Despre globalizare-, Soros si-a motivat decizia de retragere de pe aceste piete cu doua argumente: diminuarea fondurilor de care dispune pentru astfel de actiuni, in conditiile in care nu mai opereaza activ pe pietele financiare, si incheierea perioadei de tranzitie a statelor din regiune.

-In prezent, nu mai fac bani, astfel incat fondurile disponibile vor scadea. Deja s-au diminuat, de la 600 la 450 milioane de dolari pe an, urmand sa scada, mai departe, la 300 milioane de dolari pe an. Dupa scaderea sistemului sovietic, mi-am spus ca este momentul sa sprijin deschiderea societatilor inchise din aceasta regiune. Acel moment revolutionar a trecut. A trecut si o intreaga tranzitie, iar acum mi-am redirectionat interesul catre globalizare. Sunt preocupat, in special, de rolul SUA in lume, care, fiind puterea dominanta, decid directiile pentru aproape intreaga lume. Toti oamenii din SUA au un vot in Congres si este important ce cred ei-, a declarat George Soros. Potrivit afirmatiilor sale, in prezent exista o zona mai larga in care urmeaza sa fie cheltuite cele 300 milioane de dolari pe care-i va aloca anual. -Am facut o fundatie in Africa de Est si o alta in Africa de Vest, de aceea este necesar sa-mi reduc implicarea aici-, a adaugat Soros.

Omul de afaceri care a castigat, poate, mai mult decat altii din globalizare a surprins comunitatea internationala criticand deficientele acestui fenomen. Dupa opinia sa, in contextul pietei globale, institutii internationale care sa asigure bunuri de interes public, cum este, spre exemplu, stabilitatea pietelor, sunt absolut necesare. FMI, Banca Mondiala si Organizatia Mondiala a Comertului nu reusesc insa sa faca acest lucru si de aceea ar trebui reformate. Soros considera ca aceste institutii sunt controlate de tarile puternice si, in special, de Statele Unite ale Americii. Omul de afaceri a adaugat ca desi critica defectele sistemului capitalist pe plan global, in Romania trebuie sa il incurajeze, pentru ca el trebuie creat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.