Acasă Economic-Financiar Guvernul va majora subventia pentru calatoriile cu trenul

Guvernul va majora subventia pentru calatoriile cu trenul

DISTRIBUIȚI

Subventia bugetara acordata Societatii Nationale CFR Calatori va reveni la nivelul anului 2000, intrucat diminuarea acestei alocatii si cresterea tarifelor de calatorie cu trenul, operate anul trecut, nu au dat rezultatele scontate, a declarat, ieri, ministrul transporturilor, Miron Mitrea. -CFR Calatori este societatea de stat care se afla in cea mai mare competitie cu sectorul privat, in special cu transportul rutier. Incercam sa gasim noi solutii de finantare, astfel incat tarifele de calatorie pe calea ferata sa ramana nemodificate cat mai mult timp. Pentru a atrage un numar cat mai mare de pasageri, vom imbunatati sensibil conditiile de calatorie-, a spus ministrul.

O prima masura in acest sens a fost pusa in aplicare chiar de ieri, o data cu demararea unei ample actiuni de salubrizare a vagoanelor aflate in trafic. Astfel, circa 250 de lucratori specializati ai firmelor prestatoare de servicii pentru operatorul national de transport feroviar de pasageri, imbracati in uniforme specifice (salopete si sepci rosii, inscriptionate cu simbolurile CFR Calatori) vor asigura curatenia in trenurile de rang superior, pe toata durata parcursului. Pentru inceput, personalul va fi prezent cu prioritate pe trenurile internationale, trenurile inter-city, trenurile rapide si cele de sezon.

Selectia angajatilor (care se vor afla pe toata durata calatoriei in subordinea sefului de tren) va fi facuta de firmele de salubritate prestatoare. Costul programului de salubrizare se ridica lunar la aproximativ 200 milioane de lei si va fi suportat de CFR Calatori.

Pe tronsonul Bucuresti-Oltenita vor circula numai autotrenuri

CFR Calatori a gasit o solutie promitatoare de a obliga eternii blatisti de pe tronsonul Bucuresti-Oltenita sa-si plateasca biletul de tren. Ministrul Miron Mitrea a anuntat ca, incepand cu luna mai a.c., inca doua din cele patru trenuri care circula pe acest traseu vor fi anulate, ele urmand sa fie inlocuite cu un automotor, care va circula fara oprire pana la destinatie. Calatoria -cu nasul- va deveni astfel de domeniul trecutului, intrucat pasagerii nu vor mai putea intra in vagon fara sa plateasca si, in plus, pentru ca nu exista opriri in statii, autotrenul nu se va putea -completa- pe parcurs cu blatisti.

Miron Mitrea a mai precizat ca, in acest an, vor fi introduse in circulatie, pe rutele de scurt si mediu parcurs, circa 60 de automotoare, care vor inlocui garniturile clasice de tren. -Sunt unitati de transport mult mai ieftine si mai ?çelastice?ê pe piata-, a spus oficialul MLPTL.

Constructorii de material rulant vor plati TVA numai la livrarea vagoanelor

La solicitarea MLPTL, Guvernul a aprobat in sedinta de joi o hotarare prin care Alstom Romania va beneficia de o amanare la plata TVA aferenta importurilor de componente, pana la livrarea, catre CFR Calatori, a vagoanelor modernizate la uzinele Astra Arad si Atelierele CFR Grivita, a afirmat ministrul transporturilor. -Vom utiliza aceasta metoda si pentru vagoanele de metrou ce vor fi realizate impreuna cu ADTranz Suedia la Electroputere Craiova, dar si pentru automotoarele pe care le vom fabrica in tara, impreuna cu firma Siemens-, a spus Mitrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.