Acasă Economic-Financiar În ce companii din domeniul tehnologiei poți investi la bursă în România

În ce companii din domeniul tehnologiei poți investi la bursă în România

DISTRIBUIȚI

Tehnologia face parte din viața noastră, o folosim pentru fel de fel de activități din viața de zi cu zi, pe plan personal și profesional. Aproape toți românii plătesc lunar pentru diverse servicii legate de tehnologie, inclusiv pe partea de divertisment și comunicare. Însă mai puțin sunt cei care știu că pot câștiga bani din tehnologie, pur și simplu investind (cu riscurile aferente!) în acțiuni ale unor companii de profil, listate la Bursa de Valori București (BVB).

Cea mai cunoscută companie listată pe bursa românească, pe segmentul principal, parte din indicele BET (cele mai importante companii listate) este Digi Communications N.V, simbol DIGI. Este vorba despre unul dintre operatorii de telefonie mobilă, servicii internet și televiziune. O astfel de companie de top a atras de-a lungul timpul investiții inclusiv de la unele fonduri de pensii private.

O altă companie foarte dinamică pe BVB ste Bittnet Systems SA București, simbol BNET. Compania a fost inițial listată pe segmentul AeRO al Bursei, apoi a făcut upgrade pe piața principală. Compania oferă în principal cursuri de IT pentru angajații companiilor, dar a cumpărat și dezvoltat în ultimii ani o mulțime de alte firme mai mici care oferă diverse servicii și produse în sfera IT, pentru mediul de business. Ținând cont de așteptările generale privind dezvoltarea pieței IT în următorii ani în România și de nevoia de formare de experți în toate companiile, perspectivele BNET sunt apreciate ca fiind foarte bune, conform unui raport emis recent de Ipopema Securities.

Merită atenție și o companie listată în aprilie 2021 pe piața AeRO din cadrul Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) – Firebyte Games, simbol FRB. Este primul dezvoltator de jocuri video din România care se listează la BVB. Compania de software cu sediul în Cluj-Napoca este specializată în dezvoltarea de jocuri pentru telefoane mobile. Printre jocurile dezvoltate, conform website-ului oficial, menționăm Makeover Run, Cooking Story, Knitting Master, Castle Siege, Monster Smash, Brick by Brick sau Border to Heaven.

Jocurile online au mare succes la nivel global, indiferent că vorbim despre jocuri pe telefon, pe dispozitive fixe sau pe console. Cele mai multe jocuri gratuite se bazează pe achiziții permise în aplicație. Un segment aparte în cazul jocurilor online este cel al jocurilor de noroc, o nișă foarte dezvoltată și în România, cu operatori licențiați (vezi aici lista cazinourilor legale recomandate). Aici există celebrele păcănele, jocuri ca la aparate, sloturi gratuite sau pe bani reali, precum și alte tipuri de jocuri de cazino, bingo, pariuri sportive. Cei care doresc să investească în acțiunile unor companii legate de jocurile de noroc trebuie să o facă însă pe burse externe, căci pe bursa românească nu există companii de profil.

Revenind la investițiile la BVB în companii de tehnologie, trebuie să amintim și doi producători de top, cunoscuți publicului larg pentru dispozitivele iHunt și Allview. Este vorba despre iHunt Technology Import – Export (simbol HUNT) și respectiv Visual Fan (simbol ALW). Aceste două firme beneficiază de ascensiunea gadgeturilor inclusiv pe segmentele de preț mic și mediu, realizând volume de vânzări impresionante.

Iată și alte fime legate de tehnologie în care se poate investi la Bursa de Valori București, pornind chiar de la sume foarte mici: Arctic Steam (simbol AST), Ascendia (simbol ASC), Safetech Innovations (simbol SAFE), Life is Hard (simbol LIH), Simtel Team (simbol SMTL).

 

.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.