Acasă Economic-Financiar În timp ce pensia medie e 1.296 de lei, un fost procuror...

În timp ce pensia medie e 1.296 de lei, un fost procuror are pensie de 74.000 lei lunar, MEDIA la magistrați fiind 18.716 lei

DISTRIBUIȚI

Fostul procuror comunist Gheorghe Bălăşoiu, fost comandat al penitenciarului Colibaşi, este cel mai bine plătit pensionar din România. Acesta încasează lunar 73 890 de lei brut, din care se scade impozitul. Lunar, Casa Naţională de Pensii Publice plăteşte pentru pensiile de serviciu 105 milioane de lei, din care 87 de milioane de lei au fost plătiţi din bugetul de stat şi 17 milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale.

„Într-o țară cu peste 5 milioane de pensionari în care pensia medie este de nici 1300 de lei, unii pretind că o pensie de 74.000 de lei este absolut normală.

Una din suferințele României este lunga listă de privilegii pe care unii oameni mai apropiați de centrii puterii și le arogă. Acesta este și cazul pensiilor speciale. Prevederile după care acestea se oferă sunt contradicții vii: se indexează cu inflația, dar nu scad odată cu ea. Ele sunt calculate din veniturile brute de cele mai multe ori, ajungându-se astfel la situații aberante de genul pensiilor mai mari decât salariile.

De asemenea, am ajuns să dăm pensii speciale nu doar magistraților, dar și personalului auxiliar care lucrează pe lângă ei. Nu plătim beneficii speciale doar piloților, dar și inginerilor sau însoțitorilor de bord.

Practic, fiecare guvern a decis să mai fidelizeze niște persoane prin introducerea de noi categorii de privilegiați. De exemplu, guvernul Năstase care era grav certat cu legea a decis în 2004 să dea pensiile speciale, în forma actuală de calcul, magistraților. Aceștia, în 2017 au mai primit o facilitate, anume pensionarea începând cu vârsta de 45 de ani. Din 2015, grefierii și criminaliștii au intrat și ei în clubul select al pensiilor speciale.

Întrebarea este însă de ce oamenii care ies la pensie cu o pensie medie de 1296 de lei, nu mai vorbim de cei cu pensia minimă de 704 lei, să cotizeze o viață întreagă la stat pentru a plăti pensii ca cea unui fost procuror din comunism care a fost și comandant de penitenciar și care acum are un cumul de pensii speciale ce ajunge la 74.000 lunar?”, se întreabă Claudiu Năsui, deputat USR.

Citește cum va încasa Ilie Botoș pensie de aproape 2.000.000 de Euro din pensie dacă va trăi 80 de ani.

1 COMENTARIU

  1. Cum s a ajuns oameni buni la asa ceva? Unde au fost organele statului de drept? Cum nu raspunde nimeni de nimic in tara asa, sau ma rog, raspund numai cei saraci si fara pile, fara functii, fara neamuri si parinti sus pusi? Cum sa ai asemenea salarii si pensii? Ce au in plus? Pentru uni nu se aplica legea contributiei? Nu cumpara de la aceleasi magazine , cu aceleasi preturi? Nu traiesc in aceeasi tara unde suntem platiti in lei si platim in euro? Cum s a facut asa zisa revolutie numai pentru „ei” , nu si pentru „catei”. Numai Dumnezeu mai poate sa i trezeasca la realitate pe romani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.