Acasă Economic-Financiar Inca 10% din actiunile SNP Petrom ar putea iesi pe Bursa

Inca 10% din actiunile SNP Petrom ar putea iesi pe Bursa

DISTRIBUIȚI

Pachetul suplimentar de actiuni SNP Petrom, care ar urma sa fie scos la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ar putea fi mai mare de 5%, ne-au declarat surse din piata de capital. Potrivit acestora, in momentul de fata, se vorbeste deja de inca 10% din titlurile companiei, care vor lua drumul Bursei, cu toate ca anuntul presedintelui SNP, Ioan Popa, facut cu ocazia Zilei Petrolistului, nu mentiona decat o suplimentare cu 5% a pachetului tranzactionabil.

Distribuirea unui pachet suplimentar de actiuni SNP Petrom prin intermediul Bursei ar reprezenta o noua sursa de finantare pentru cea mai mare companie din tara, mai ieftina decat clasicele imprumuturi. De altfel, interesul investitorilor pentru actiunile SNP a crescut considerabil in ultima perioada, acestea detinand, alaturi de SIF si bancile cotate, ponderea tranzactiilor de pe piata de capital. Pretul titlurilor SNP a crescut de la circa 400 de lei/actiune, la inceputul anului, la 1.210 lei/actiune, saptamana trecuta. Potrivit analistilor, daca ar scoate pe Bursa un pachet suplimentar, statul ar putea obtine aproximativ 1.500 lei pentru o actiune si in jur de 180 milioane de dolari pentru 10% din titluri.

Eventuala suplimentare a pachetului de actiuni de la Bursa va trebui discutata insa si cu reprezentantii BERD, institutie care a imprumutat SNP Petrom cu 150 milioane de dolari. Privatizarea integrala a companiei prin intermediul pietei de capital este exclusa, potrivit discutiilor cu institutiile financiare internationale. Desi ar asigura transparenta, o astfel de metoda nu ar permite obligarea investitorului la investitii viitoare si nici negocierea unor conditii fata de mentinerea numarului de angajati.

Directorul general al Societatii Nationale a Petrolului – SNP Petrom, Ioan Popa, a declarat in urma cu aproape o saptamana, cu ocazia Zilei Petrolistului, ca in viitorul apropiat ar putea fi scoase la tranzactionare inca 5% din actiunile companiei pe care o conduce. Surse din piata de capital ne-au declarat ca se poarta discutii pentru ca pachetul ce va iesi pe bursa sa fie mult mai mare, ajungand pana la 10% din actiunile societatii.

Cel mai probabil, actiunile care vor fi distribuite public vor proveni din pachetul detinut de Ministerul Industriei si Resurselor (MIR) (circa 80%), cu toate ca actionar al SNP a devenit si Ministerul Finantelor Publice, in urma conversiei unor datorii catre bugetul de stat in actiuni. -Decizia de distribuire pe bursa a unui nou pachet de actiuni are ca scop folosirea unei noi surse de finantare pentru companie, pe piata de capital, care este, de altfel, mult mai ieftina decat imprumuturile-, afirma sursele mentionate.

Interesul pentru actiunile SNP Petrom a crescut considerabil in ultima perioada. De altfel, in conditiile diminuarii randamentelor pentru instrumentele monetare, investitorii se indreapta tot mai mult catre piata de capital, unde castigurile au ramas cele mai atractive. Titlurile SNP Petrom, la fel ca si cele ale SIF si ale bancilor cotate, au fost -vedetele- pietei de capital, spre acestea indreptandu-se in principal interesul investitorilor. Singurul inconvenient a ramas numarul prea mic de actiuni tranzactionat (aproximativ 7% din actiuni). Presiunea pietei pentru suplimentarea pachetului disponibil la tranzactionare a fost remarcat si de presedintele Petrom, Ioan Popa, atunci cand a anuntat posibilitatea cresterii numarului de actiuni tranzactionabile.

La Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pretul titlurilor Petrom a crescut de la mai putin de 400 de lei, la inceputul anului, la 1.210 lei/actiune, la finele saptamanii trecute. -Dupa cum evolueaza piata, daca se va hotari sa distribuie un pachet suplimentar de actiuni pe bursa, statul ar putea obtine aproximativ 1.500 de lei/actiune-, apreciaza Adrian Simionescu, director general al societatii de valori mobiliare Finance Securities. Capitalul SNP Petrom este impartit, in prezent, in 37,97 miliarde de actiuni. Pentru un pachet de 10%, statul ar putea obtine, potrivit analistilor, in jur de 180 milioane de dolari.

Eventuala suplimentare a pachetului de actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti va trebui discutata insa si cu reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), institutie care a imprumutat SNP Petrom cu 150 milioane de dolari pentru restructurarea in vederea pregatirii privatizarii. Privatizarea integrala a companiei prin intermediul pietei de capital este exclusa, potrivit aprecierilor oficialilor romani si negocierilor purtate cu reprezentantii institutiilor financiare internationale. Desi ar asigura transparenta, o astfel de metoda nu ar permite obligarea investitorului la investitii viitoare si nici negocierea unor conditii vizavi de mentinerea numarului de angajati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.