Desi guvernul actual a adoptat o serie de masuri de ordin general, cu influente pozitive la nivel macroeconomic, lipsa unor actiuni certe de reorganizare-restructurare in domenii vitale, cum este cel energetic, a facut ca efectele acestor masuri pozitive sa nu se resimta la nivelul populatiei, considera fostul ministru al industriei si comertului, dl Radu Berceanu. -Nu s-a facut nimic pentru imbunatatirea performantelor in sectorul energetic. Nici macar nu s-a incercat a se face ceva, ceea ce este mult mai grav, cu atat mai mult cu cat partidul de guvernamant avea libertate de miscare din partea sindicatelor din sector. Nu trebuie uitat ca toti liderii sindicali din sectorul energetic sunt parlamentari PSD-, a declarat Radu Berceanu.
Principalele probleme pe care trebuia sa le rezolve actuala putere in cei doi ani de guvernare scursi sunt eficientizarea sistemului energetic national prin reducerea costurilor de productie si cresterea gradului de incasare a contravalorii facturilor furnizorilor de utilitati. -Majorarile succesive ale tarifelor la energie, pentru populatie si agentii economici, nu rezolva problema ineficientei sectorului de producere a eneregiei. S-a ajuns azi in situatia in care, desi nivelul pretului energiei electrice este cu circa 30% mai mare decat in anul 2000, incasarile sunt mult mai reduse. Actuala putere nu a inteles inca faptul ca marirea preturile atrage dupa sine reducerea incasarilor-, a afirmat dl Berceanu. Astfel, pretul energiei electrice a crescut in ultimii doi ani de la 40 USD/MWh la 50 USD/MWh in prezent, in timp ce la energia termica saltul a fost de la 14 USD/Gcal la 20 USD/Gcal. Fostul ministru al industriilor a precizat ca inca de anul trecut a atars atentia asupra faptului ca factura de intretinere in iarna acesta se va dubla comparativ cu iarna 2001-2002, avand in vedere ca pretul mediu al energiei termice a ajuns la 800.000 lei/Gcal de la 450.000 lei/Gcal. Radu Berceanu considera ca motivatia cresterii tarifelor la energie ca urmare a majorarii preturilor gazelor si titeiului pe plan extern este insuficienta. -Si in madatul meu am avut cotatii ale titeiului de 18 USD/baril si de 30 USD/baril si nu au existat astfel de majorari ale pretului energiei. Mai mult, in conditiile in care Ministerul Industriei a inmagazinat vara trecuta o cantitate semnificativa de gaze si pacura, la preturile de atunci, inseamna ca recenta majorare a preturilor pe piata internationala a petrolului si gazelor nu va influenta din nou tarifele din Romania-, a precizat dl Berceanu.
Concluzionand, nota pe care Radu Berceanu o da actualului guvern la capitolul reforma in domeniul energetic este -zero barat-.