Home Economic-Financiar Isărescu: Ținta 2015 de aderare la euro – un catalizator al reformelor

Isărescu: Ținta 2015 de aderare la euro – un catalizator al reformelor

DISTRIBUIŢI

Ținta de aderare la euro, 2015, chiar dacă este una ambițioasă, poate să fie un semnal atåt de continuare a reformelor, cåt și un catalizator care să ducă la accelerarea reformelor, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„2015, chiar dacă este o țintă ambițioasă, poate să fie un semnal atåt de continuare a reformelor, cåt și un catalizator. Catalizator în sensul definiției chimice de ceva care să accelereze reformele, fără să creeze alte probleme. Deci un lucru bun“, a spus Isărescu.
Schimbarea țintei de aderare la zona euro ar fi încurajat politicienii să spună că mai este timp pentru reforme și să amåne aplicarea lor, a spus guvernatorul BNR, precizånd că orice nou termen ar fi trebuit fundamentat de către un grup de specialiști.
„Termenul de 2015 nu și-a epuizat potențialul. Valențele unei ținte sunt de mobilizare, în sensul ca multitudinea de reforme să fie asigurată și eu cred că din acest punct de vedere 2015 nu și-a epuizat valențele. Schimbarea nu făcea altceva decåt să dea apă la moară celor care veneau să spună: «mai e timp, să-i mai lăsăm și pe alții să facă». «Hai să mai lăsăm și pe alții să facă» este fraza care ne-a creat cele mai multe probleme“, a spus Isărescu.
Oficialul BNR a explicat că deși „face deliciul presei“, data aderării la euro este fixată de ani buni, iar Guvernul nu a făcut altceva decåt „să nu o schimbe“.
„Dacă o schimbam ce altă dată fundamentată puneam? Cine o fundamenta? Probabil doi-trei experți adunați la Money Channel, dånd cu banul (…) O analiză nu se poate face decåt cu un grup mare de specialiști“, a spus Isărescu.

Nu atacăm creditul în valută

Referitor la descurajarea creditării în valută, Isărescu a spus că „sub nicio formă nu se dorește atacarea creditului în valută pentru debitorii care au venituri în valută, de exemplu exportatorii, ar fi contraproductiv“. Guvernatorul a adăugat că și în cazul în care sursa de creditare nu există decåt în exterior – în cazul creditului pentru locuințe, ipotecar, a creditul pe termen lung, în general, ar fi o problemă. „Nu are rost să dăm la o parte un risc – riscul valutar – și să îl înlocuim cu alt risc – riscul de maturități“, a spus Isărescu.
În ceea ce privește întărirea monedei naționale, guvernatorul a arătat că o apreciere excesivă a leului ajută dezinflația pe termen scurt, dar ar putea aduce dezavantaje pe termen mediu și lung, iar banca centrală este interesată ca rata de schimb să rămånă într-o zonă de echilibru.
„Nu credem că o apreciere excesivă a leului este sustenabilă. Nefiind sustenabilă, o apreciere ne va dezavantaja pe termen mediu. Există o asimetrie în ceea ce privește impactul cursului de schimb în inflație. Aprecierea acționează cu întårziere în diminuarea prețurilor, în timp ce o depreciere acționează imediat și cu impact în anticipații“, a spus Isărescu.

Avalanșă de rapoarte pozitive

Guvernatorul a arătat că de mulți ani nu a mai văzut așa o avalanșă de rapoarte pozitive la adresa Romåniei, ceea ce pune presiune pe cursul de schjimb, atrăgånd fonduri volatile.
„Un flux de capitaluri volatile ne complică. Ne ajută pe termen scurt, dar s-ar putea să ne taie craca pe termen mediu și lung (…) țintirea inflației nu este compatibilă cu fluctuații în sus și în jos ale prețurilor. De aici și reticența totală a BNR de a manevra dobånda de politică monetară (…) Fluxurile volatile de capitaluri dau risc de abatere în jos pe termen scurt a prognozei de inflație și în sus pe termen lung“, a continuat șeful băncii centrale.
În opinia lui Isărescu, mișcarea cursului în anumite limite poate să găsească „un echilibru de tip alchimic“ între dorința BNR de a avea o influență cåt mai neutră a cursului asupra inflației de fond și descurajarea fluxurilor volatile de capital.
Banca Națională a Romåniei a revizuit în urcare prognoza de inflație pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

Înghețarea prețurilor la combustibili ar aduce bani speculatorilor
Guvernatorul BNR consideră că înghețarea prețurilor la carburanți nu este o măsură benefică întrucåt după expirarea perioadei de restricționare efectele sunt mult mai ample. „Nu sunt de partea măsurilor de înghețare a prețurilor, chiar și în situațiii excepționale, pentru că știu din istorie că au creat un confort pe termen scurt, dar după ce s-au încheiat fractura a fost și mai mare. În acest condiții nu pot să susțin o astfel de măsură“, a spus Isărescu. „Suntem într-o uniune în care toată lumea trece granița, o ruptură față de restul piețelor nu face altceva decåt să aducă bani în buzunarul unor speculatori“, a explicat Isărescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.