Acasă Economic-Financiar Isărescu: Unii spun să lăsăm deficite mari, cu propunerile lor intrăm în...

Isărescu: Unii spun să lăsăm deficite mari, cu propunerile lor intrăm în criză

DISTRIBUIȚI

Unele persoane spun că Romånia ar trebui să aibă deficite mari pentru a ieși din recesiune, dar propunerile lor ar putea duce la intrarea statului în criză, la agravarea situației și la riscul să nu mai existe fluxuri pentru finanțarea deficitelor, a declarat, marți, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Unii spun lăsați deficitele mari ca să ieșim din recesiune. (…) Cu multe din propunerile lor intrăm în criză, ne agravăm situația, nu ieșim din criză. Riscăm pur și simplu să nu mai găsim fluxurile financiare care să ne finanțeze deficitele. Pur și simplu piețele nu mai au încredere și îți opresc finanțarea și atunci trebuie să te corectezi dramatic“, a spus Isărescu într-un seminar organizat de BNR.
Oficialul BNR a adăugat că alte persoane mai spun că soluția ieșirii din criză este inflația, că „puțină inflație face bine, nu este dureroasă, e ca un anestezic“.
„În primul rånd cei care vin cu asta să ne spună care e nivelul la care nu e dureroasă. În al doilea rånd, este printre cele mai înalte din Europa. Cea mai mare dramă a unei societăți este considerată inflația. Este o boală foarte periculoasă, (…) care crează distorsiuni, inclusiv în evoluția economiei“, a explicat Isărescu.
Autoritățile s-au angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8%, astfel încåt salariile din sectorul bugetar ar urma să scadă cu 25%, iar pensiile cu 15%.
Ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a declarat luni că datoria publică va crește pånă la finele anului viitor la aproximativ 40% din PIB, iar fără măsurile suplimentare convenite cu FMI ar fi depășit, în 2011, 50% din PIB, de la circa 30% în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.