Acasă Economic-Financiar La loc comanda pentru emisiunile romanesti de eurobonduri

La loc comanda pentru emisiunile romanesti de eurobonduri

DISTRIBUIȚI

Romania trebuia sa iasa, in primul trimestru al acestui an, pe pietele internatioanle de capital cu o noua emisiune de euroobligatiuni.Termenul, promis de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, nu mai poate fi respectat, pana la expirarea sa nemairamanand decat cateva zile. In contextul nefavorabil al pietelor influentate de razboiul din Golf, lansarea emisiunii romanesti, anuntata initial ca un succes sigur, data fiind recenta imbunatatire a ratingurilor, va fi amanata pana la la un moment deocamdata incert. In cazul altor imprumuturi pe pietele straine de capital – cele anuntate de companiile Transelectrica si Hidroelectrica, fara garantia statului – lansarea eorobondurilor nu va mai avea loc, cel mai probabil, deloc.

Lansare cu termen incert

-In momentul actual, dat fiind contextul tensionat creat de razboiul din Irak, situatia de pe pietele internationale de capital nu este favorabila lansarii unei emisiuni de euroobligatiuni romanesti. Ne adaptam la evenimente, astfel incat momentul lansarii viitoarei emisiuni va fi ales in functie de recomandarile aranjorului ce urmeaza a fi desemnat-, ne-a declarat seful Trezoreriei Statului, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru. Potrivit afirmatiilor sale, din cele 19 banci straine carora Finantele le-au trimis scrisori pentru intermedierea emisiunii, doar Nomura si Standard Bank London nu ar raspuns. -Urmeaza procesul selectionarii unei banci dintre cele 17 care au raspuns si apoi definirea aranjorului-, precizeaza Jiru.

Din detaliile emisiunii de bonduri anuntate in luna ianuarie de ministrul Tanasescu, nu mai sta in picioare, deocamdata, decat valoarea totala de 500 milioane de euro ce urmeaza a fi imprumutata pentru a acoperi jumatate din deficitul bugetar pe anul in curs. Momentul promis atunci pentru lansare – primul trimestru al anului – a fost deja ratat, la fel ca si termenul-limita pana la care urma sa se decida detaliile emisiunii – luna februarie. Tanasescu a anuntat trei variante posibile pentru imprumut: -Putem sa facem o emisiune in euro sau una in dolari, ori sa extindem emisiunea de anul trecut. Aceasta va fi singura emisiune de obligatiuni internationale a Romaniei din acest an-.

Transelectrica si Hidroelectrica s-au razgandit

La imprumuturile pe pietele internationale de capital nu se mai gandesc deocamdata nici companiile romanesti care intentionau sa lanseze euroobligatiuni fara garantia statului. Transelectrica urma sa iasa pe piata cu titluri insumand 100 milioane de euro inca din noiembrie 2002. Emisiunea, cu scadenta la cinci ani, trebuia sa finanteze retehnologizarea a sase statii de inalta tensiune. Transelectrica stabilise anul trecut si consortiul care urma sa o asiste (ABN AMRO si Morgan Stanley), obtinand, in plus, si ratinguri de la agentiile Moody*s si Standard & Poor*s. Astfel, Moody*s a acordat, in februarie 2002, calificativul -B2- companiei Transelectrica, pentru datorii, insotit de perspectiva stabila. Ratingul -B- ilustreaza o siguranta financiara limitata a imprumutatului, care ofera garantii reduse ca poate plati obligatii financiare pe o perioada lunga de timp. Cifra 2 indica o pozitionare in segmentul mediu al categoriei de risc respective.

Demersuri similare a facut si Hidroelectrica, aceasta dorind sa lanseze, la inceputul anului, o emisiune de eurobonduri de 120-150 milioane de euro pentru retehnologizarea unor hidrocentrale. Compania a primit si patru oferte pentru serviciile de consultanta, de la JP Morgan din SUA, Triple-A din Austria, Deutsche Bank si UBS-Warburg, ultimele doua din Germania.

In cazul ambelor companii, intentiile initiale s-au modificat intre timp, astfel incat emisiunile de eurobonduri fara garantii de stat nu vor mai fi lansate. Atat Hidroelectrica, cat si Transelectrica vor incerca sa obtina sumele de care au nevoie prin imprumuturi bancare sau de la firme internationale, pe care le considera mai avantajoase. Dezavantajele descoperite in cazul emisiunilor de obligatiuni: plata dificila a unei sume uriase la scadenta si suportarea unor dobanzi costisitoare pentru o suma mare care intra integral in conturile societatii, desi se utilizeaza in transe.

In opinia sefului Trezoreriei Statului, lansarea de obligatiuni pe pietele internationale de capital fara garantia statului poate comporta mai multe dificultati. -Teoretic, venind ca societati de sine statatoare, fara garantie suverana, companiile vor avea parte de o piata mai scumpa, nefiind foarte cunoscute. Nici Hidroelectrica, nici Transelectrica nu au un record, o istorie pe piata de capital astfel incat sa poata obtine conditii avantajoase de imprumut. Bancile, in schimb, au un record asupra lor, le cunosc bilanturile. Dificila este si rambursarea bondurilor, care se face in intregime, la scadenta. Fiecare alege instrumentul mai bun pentru el-, apreciaza Enache Jiru.

In aceste conditii, chiar daca imbunatatirea ratingului de tara de catre Standard & Poor*s a transformat intr-un succes ultima emisiune de eurobonduri lansata de stat, (700 milioane de euro, la o dobanda de 8,5%, in 2002) singura emisiune lansata de o companie romaneasca pe pietele internationale de capital fara garantie suverana ramane cea de anul trecut, a SNP Petrom. Alte societati, ca Termoelectrica si CFR Marfa, eu emis eurobonduri, insa cu garantia statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.