Acasă Economic-Financiar Lăzăroiu: Deficitul la fondul de pensii este uriaș, de 14-15 miliarde de...

Lăzăroiu: Deficitul la fondul de pensii este uriaș, de 14-15 miliarde de lei

DISTRIBUIȚI

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, le-a spus, sâmbătă, tinerilor pedeliști că deficitul la fondul de pensii este de aproape 15 miliarde de lei și că pentru a avea o economie atractivă este nevoie de investiții.
„Dacă noi înșine, ca economie, vom deveni atractivi pentru investitorii din afară, numai în felul acesta putem să creăm alte locuri de muncă, alte locuri de muncă înseamnă venituri mai mari la buget, înseamnă un deficit mai mic la fondul de pensii, deficitul la fondul de pensii este uriaș, sunt 14, aproape 15 miliarde de lei“, a spus Lăzăroiu.
Ministrul a atras atenția că statul român se împrumută pentru chetuielile pe care le face. „Sunt bani pe care îi împrumutăm, pentru care plătim dobânzi prin care îndatorăm, generații și generații de acum încolo. Este un alt mod prin care noi ne vindem o bună parte din viitor“, a mai subliniat Lăzăroiu.

„Bombă cu ceas“

Președintele Traian Băsescu a atenționat că în situația macroeconomică a României se află „o bombă cu ceas“ care „ticăie“, și anume raportul „ucigaș“ dintre numărul de pensionari și cel de salariați, explicând că rezolvarea este crearea de locuri de muncă.
„Guvernul a reușit să echilibreze cel puțin aparent finanțele publice. În spatele acestui echilibru aparent să știți că sunt adevărate bombe“, a spus președintele.
Traian Băsescu a explicat că trebuie privit cu „extremă îngrijorare“ la raportul dintre numărul de pensionari și numărul de salariați, această situație fiind „o bombă cu ceas“. „Avem 4,9 milioane de pensionari și 4,2 milioane de oameni care lucrează. Din cele 4,2 milioane care lucrează, 1,2 milioane sunt salariați la stat. Trăiesc tot din taxele și impozitele generate de cei 3 milioane care lucrează în industrie și servicii. Este cea mai mare bombă, o bombă cu ceas care ticăie în situația macroeconomică a României“, a spus șeful statului.
Băsescu a subliniat însă că există soluții, dar trebuie „forță și voință politică“ pentru a le rezolva. Printre posibilele soluții, președintele a vorbit despre crearea de locuri de muncă, accesarea fondurilor europene, agricultura și turismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.