Acasă Economic-Financiar Mai usor cu creditele in valuta!

Mai usor cu creditele in valuta!

DISTRIBUIȚI

Pana de curand, romanii nu s-au prea inghesuit sa se imprumute de la banci in lei. Chiar daca nevoia de finantare pe termen lung sau scurt a fost si este ridicata atat la nivelul firmelor, cat si al populatiei, dobanzile ridicate i-au tinut pe clienti departe de ofiterii de credit. Cea mai mare parte a imprumuturilor s-au realizat in valuta. Chiar daca sunt mai riscante pentru persoanele care obtin venituri in lei, acestea au avantajul unor dobanzi mai putin costisitoare. In ultima perioada, creditele in valuta au crescut semnificativ ca numar si volum, situatia ajungand sa creeze o serie de probleme bancii centrale si bancherilor comerciali.

Impotriva -dolarizarii economiei-, Banca Nationala s-a straduit sa lupte prin mai multe masuri menite sa incurajeze imprumuturile in lei. Dobanzile au scazut, intr-adevar, la acestea din urma, de mai multe ori, insa, cel putin pana in prezent, nu suficient de mult pentru a le face mai atractive decat creditele in dolari. Explicatia este simpla: inflatia este inca ridicata, la fel ca si estimarile bancherilor privind evolutia viitoare a indicatorului, fapt care nu a permis o ieftinire substantiala a imprumuturilor in moneda nationala.

Pentru a-i incuraja sau descuraja pe bancheri sa acorde imprumuturi intr-o moneda sau alta, BNR are la indemana instrumentul rezervei minime obligatorii, respectiv a procentului din fiecare credit acordat pe care bancile trebuie sa-l blocheze. In sedinta de lunea viitoare, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va decide cresterea nivelului rezervelor minime obligatorii in valuta constituite de bancile comerciale si reducerea acestui nivel pentru rezervele minime in lei. Masura a fost deja anuntata, la Londra, de guvernatorul Mugur Isarescu. -Nu vor fi modificari spectaculoase pentru ca nu dorim neaparat o descurajare semnificativa a creditului in valuta, ci mai degraba o incetinire a vitezei de crestere. Totodata, vrem sa stimulam creditul in lei si ne asteptam la o scadere a dobanzilor in urmatoarea perioada. Probabil ca vom duce rezerva pe lei sub 20% si avem in vedere ca pe viitor sa mai efectuam scaderi-, a explicat Isarescu.

Creditele in lei, mai putin de 40% din total

In prezent, creditul in valuta reprezinta mai mult de 60% din totalul creditului neguvernamental. In opinia guvernatorului bancii centrale, acest nivel este suficient de ridicat pentru ca banca centrala sa adopte o pozitie administrativa preventiva. Pentru banca centrala, -dolarizarea economiei- inseamna limitarea instrumentelor de interventie din cadrul politicii monetare. Un alt efect negativ este cresterea cursului leu/dolar, determinata de o depreciere a monedei unice europene. -O perioada indelungata de timp fara interventii pe piata valutara nu corespunde mixului de politici monetare, iar deciziile privind modul de actiune trebuie adoptate intr-un timp scurt-, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Potrivit afirmatiilor sale, banca centrala are in vedere, pentru acest an, o apreciere a leului, in termeni reali, intr-un interval cuprins intre 2% si 4%, iar pentru a previziona cursul de la sfarsitul anului, trebuie avute in vedere evolutia productivitatii, a salariilor, precum si a cursului euro/dolar.

Imprumuturile in valuta raman, deocamdata, mai avantajoase

Pana in prezent, demersurile de descurajare a creditelor in valuta nu au avut efecte foarte vizibile. Dobanzile in lei percepute de banci la imprumuturile acordate persoanelor fizice au coborat pana la aproape 30% pe an. Nivelul este inca descurajant pentru cei care vor sa apeleze la o astfel de varianta de credit, in conditiile in care imprumuturile in valuta sunt mult mai ieftine. Dobanda anuala perceputa pentru creditele in euro si dolari s-a diminuat pana la 9% (in cazul Bancii Comerciale Romane). In aceasta situatie, dobanda platita la un imprumut in lei ajunge sa reprezinte mai mult decat dublul celei corespunzatoare dobanzii pentru aceeasi suma imprumutata in dolari, iar deprecierea monedei nationale nu poate fi atat de mare in perioada urmatoare pentru a acoperi diferenta. In fapt, pentru a deveni mai avantajoase decat creditele in valuta, imprumuturile in lei ar trebui sa coboare dobanda sub 20%. Lucru care nu se va putea intampla, cu siguranta, anul acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.