Acasă Economic-Financiar Marco si Conef au devenit proprietari la Alro cumparand doar 10% din...

Marco si Conef au devenit proprietari la Alro cumparand doar 10% din actiuni

DISTRIBUIȚI

Dupa cum ziarul nostru anticipa, in urma cu cateva saptamani, consortiul format din Marco Acquisitions, Marco International si Conef SA a preluat controlul asupra celei mai ravnite intreprinderi din industria romaneasca: Alro Slatina. Contractul a fost semnat luni de ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, si vicepresedintele Conef, Peter Braun, in prezenta premierului Adrian Nastase, a sefului misiunii Bancii Mondiale la Bucuresti, Ziad Alahdad, si a numerosi ambasadori straini, invitati la seminarul -Accelerarea Privatizarii in Romania – oportunitati si perspective-, organizat de APAPS la World Trade Center. Grupul Marco a devenit, astfel, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu din Slatina, achizitionand doar 10% din pachetul de actiuni scos la vanzare de APAPS, pentru un pret de 11,4 milioane de dolari. Valoarea totala a tranzactiei este de 72.908.990 de dolari.

Reamintim ca, in 2001, Guvernul Nastase a elaborat, in premiera, o strategie de privatizare cu totul si cu totul originala pentru Alro Slatina. Documentul prevede ca, in cazul in care nici un investitor nu se va arata interesat de achizitionarea pachetului majoritar de actiuni scos la vanzare, APAPS poate vinde un pachet minoritar de 10% din actiuni. Simpla coincidenta, exact cat avea nevoie Marco pentru a prelua controlul asupra societatii.

Ceremonia, lipsita de orice urma de festivism – in comparatie cu cea a semnarii contractului Sidex, de pilda -, a fost acompaniata de cateva declaratii de-a dreptul apocaliptice, oferite de Ovidiu Musetescu. -Istoria ii va judeca pe cei care au indraznit si vor indrazni sa judece aceasta privatizare, judecata care va avea ca termeni de referinta cifra de afaceri a societatii, productia, locurile de munca, taxele platite, contributia in ansamblul economiei romanesti-, a spus ministrul. In opinia sa, privatizarea Alro este -cea mai dificila si sofisticata tranzactie a APAPS de pana acum-, care i-a creat -emotii, multa neliniste si nopti nedormite-.

Reprezentantul Grupului Marco, Peter Braun, a parasit sala fara sa precizeze amanunte, dupa ce l-a imbratisat calduros pe directorul general de la Alro, Gheorghe Dobra.

Prin achizitionarea pachetului minimal de actiuni, consortiul si-a asumat un program de investitii de aproximativ 45 milioane de dolari, garantate prin constituirea, in termen de 30 de zile, a unui cont escrow. Din suma mentionata, Marco s-a angajat sa achizitioneze fabrica de alumina BBG Alum Tulcea, aflata in proprietatea grupului Balli, care asigura materia prima pentru Alro. De asemenea, cumparatorul se obliga ca, pana in anul 2004, sa realizeze investitii de mediu in valoare de peste 16,5 milioane dolari.

Clauzele contractuale mai prevad mentinerea, pana in 2006, a numarului actual de salariati (3709), precum si respectarea celor doua contracte de protectie sociala, semnate cu sindicatele in vara trecuta.

O alta prevedere din contract se refera la obligatia ca minimum 70% din cifra de afaceri sa fie obtinuta din obiectul principal de activitate al societatii, cumparatorul obligandu-se ca, pe o perioada de cinci ani de la data transferului de proprietate asupra actiunilor, sa nu aprobe in AGA modificarea obiectului de activitate al societatii si sa nu hotarasca in mod voluntar dizolvarea si lichidarea ei.

Marco va plati pachetul de 10% din actiunile Alro in termen de 10 zile lucratoare de la data semnarii contractului de privatizare.

Potrivit termenilor contractuali stabiliti intre cele doua parti, cota de participare a statului la capitalul Alro se va diminua, incepand din acest an, de la 44,72% la 12,46% in 2004, in urma majorarilor de capital succesive pe care Marco le va opera o data cu efectuarea investitiilor. In acest context, ministrul Ovidiu Musetescu estimeaza ca statul roman va incasa dividende in valoare de 10,8 milioane de dolari in perioada 2002-2004. Asta, evident, daca Alro va obtine si in proprietate privata profituri la nivelul anilor trecuti. In 2001, profitul net inregistrat a fost de 1.428 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 8.632 miliarde de lei.

Grupul Marco a achizitionat de pe piata de capital, inainte de semnarea contractului de privatizare a Alro, peste 42% din actiunile societatii Alro. Cifra de afaceri anuala a grupului se ridica la circa 750 milioane de dolari.


Pentru a-si consolida o data in plus afacerile pe care le deruleaza in Romania, Grupul Marco va achizitiona, in perioada imediat urmatoare, filiala bancii Daewoo din Bucuresti. Marco a ajuns la un acord de principiu cu firma coreeana Daewoo Securities, proprietara bancii, pentru achizitionarea, prin intermediul societatii Conef Bucuresti, a pachetului majoritar (99,9%) de actiuni al Daewoo Bank Romania, a declarat vicepresedintele Conef, Peter Braun. Potrivit declaratiilor sale, societatea va deveni proprietarul de drept al bancii, dupa ce BNR va emite toate autorizatiile necesare.

Daewoo Bank Romania a fost infiintata in 1997 si are, in prezent, un capital social de 565 miliarde de lei. Pe primele sapte luni ale anului trecut, profitul brut al bancii a fost de 58 miliarde de lei, iar la 31 iulie 2001, totalul activelor insuma 2.452 miliarde de lei. -Vom folosi banca si pentru alte operatiuni decat cele care privesc Alro-, a precizat Braun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.