Acasă Economic-Financiar Marco va face investitii cu bani imprumutati de Alro

Marco va face investitii cu bani imprumutati de Alro

DISTRIBUIȚI

Investitiile Grupului Marco International in industria romaneasca a aluminiului se vor ridica la 160 milioane de dolari, pana la sfarsitul anului 2003, necesarul total de investitii pentru realizarea unui sistem integrat in domeniu fiind de 200 milioane de dolari, a declarat Peter Braun, vicepresedinte al societatilor Conef SA Bucuresti si Alro SA Slatina. -Planul de afaceri intocmit de Grupul Marco, noul actionar majoritar al societatii Alro, prevede in principal cresterea capacitatii de productie a uzinei in doua etape (pana la 220.000 tone de aluminiu in prima etapa si pana la 320.000 tone in cea de-a doua), atingerea unei cote de export de 70% din productie si realizarea unui sistem de marketing direct la clienti. In prezent, circa 93% din productia Alro se vinde prin intermediul caselor de comert. Sistemul de lucru nu se poate schimba de la o zi la alta, dar vom elimina treptat casele de comert din planul de afaceri al companiei. Aceste prevederi reprezinta obligatii contractuale pe care ni le-am asumat fata de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS). Un alt obiectiv important in strategia noastra de dezvoltare a Alro este realizarea, in urmatorii cinci-sapte ani, a unei surse proprii de energie pentru societate, respectiv o termocentrala-, a afirmat dl Braun. El a precizat ca, pentru finantarea acestui obiectiv, noul actionar majoritar al Alro are in vedere posibilitatea cotarii societatii la una dintre marile burse internationale de capital. Ulterior, Alro se va angaja in contractarea unor imprumuturi externe pentru finantarea construirii termocentralei, Grupul Marco fiind scutit de asigurarea unui aport direct de investitii. Cu alte cuvinte, chiar daca majorarile succesive de capital pe care le va face in perioada urmatoare ii vor asigura peste 90% din pachetul de actiuni al uzinei din Slatina, investitorul nu va scoate nici un ban din buzunar pentru finantarea marilor proiecte de investitii.

Actiunile Alro sunt listate la categoria Plus a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 18.300 lei/actiune, in conditiile in care valoarea nominala a unei actiuni este de 5.000 de lei.

Peter Braun a subliniat ca in contractul de privatizare semnat cu APAPS -nu este inscrisa nici o facilitate fiscala-. -Din punctul nostru de vedere, este un contract extrem de dur. In timpul negocierilor, Guvernul a fost mai ?çsfant?ê decat Papa de la Vatican-, a spus vicepresedintele Conef, uitand ca tranzactia a beneficiat de cea mai mare facilitate posibila – aprobarea, de catre Guvern, a unei strategii de privatizare unicat, care a permis Consortiului Marco-Conef sa devina actionar majoritar la Alro, cumparand, cu modica suma de 11 milioane de dolari, un pachet minoritar de 10% din actiunile societatii.

Potrivit termenilor tranzactiei, in urmatoarele 30 de zile, investitorul trebuie sa depuna intr-un cont escrow suma de 45 milioane de dolari, din care va fi achizitionata si fabrica de materie prima pentru Alro, BBG Alum Tulcea. Peter Braun a mentionat ca Grupul Marco se afla in discutii avansate cu Grupul Balli, proprietara fabricii Alum, in vederea finalizarii tranzactiei. El a adaugat ca, in cazul in care achizitia nu se va realiza pana la sfarsitul acestui an, cele 45 milioane de dolari vor fi utilizate in investitii suplimentare la Alro. -O optiune poate fi cumpararea fabricii Alor Oradea, insa aceasta nu produce atata alumina cata are nevoie Alro. In plus, necesarul de investitii pentru Alor este foarte mare-, a spus oficialul Conef.

Pentru integrarea Alro in industria autohtona de profil, Grupul Marco intentioneaza sa achizitioneze – pe langa BBG Alum – si fabrica de produse finite Alprom Slatina, care a fost lansata recent la privatizare. Marco, care detine deja 17% din actiunile Alprom, a cumparat caietul de sarcini de la APAPS si se va prezenta la licitatia publica deschisa anuntata de Autoritate. -Stim ca inca doua sau trei firme au cumparat dosarele de prezentare-, a spus dl Braun. El a adaugat ca, in cazul in care Grupul Marco nu va reusi sa cumpere Alprom, Grupul Marco va cauta -alternative- in Serbia sau in alte tari vecine Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.