Acasă Economic-Financiar Mari manevre de culise in razboiul pentru SIDEX

Mari manevre de culise in razboiul pentru SIDEX

DISTRIBUIȚI


In dosarul privatizarii SIDEX, in paralel cu intrarea intr-o faza decisiva a negocierilor dintre concernul ISPAT si APAPS, incepe sa se intrevada o adevarata ofensiva subterana menita sa determine cel putin blocarea discutiilor, daca nu chiar reorientarea partii romane spre un alt ofertant, consortiul alcatuit din francezii de la USINOR si concernul turc SACILOR. Iesirea la rampa a senatorului liberal Paul Pacuraru, ale carui interese economice sunt strans legate de combinatul galatean, nu a facut altceva decat sa prefateze miscarile de trupe din spatele liniei frontului.

Astfel, conform unor surse din interiorul Presedintiei, in cadrul delegatiei oficiale care l-a insotit pe Ion Iliescu la Forumul de la Crans Montana si la reuniunea pe teme economice de la Salzburg au fost plasati -strategic- oameni de afaceri ale caror firme graviteaza in jurul SIDEX si care, ori de cate ori s-au nimerit in apropierea sefului statului, l-au abordat diplomatic pe tema ofertei -neserioase- pe care ISPAT a inaintat-o pentru SIDEX. Incercand sa atinga coarda sensibila a presedintelui cu un discurs in genul -este bine ca SIDEX, care este un obiectiv economic strategic sa ramana in mana statului roman, si de aceea ar trebui sa ne gandim mai serios la oferta de privatizare a managementului facuta de USINOR-, acestia au incercat sa-l determine pe dl Iliescu sa-l cheme la ordin pe seful APAPS, ministrul Ovidiu Musetescu, aflat si el in delegatie. -Daca USINOR preia haturile din punct de vedere managerial si reduce pierderile, nu exista nici un motiv ca SIDEX sa ramana in proprietatea statului-, a sunat, ca un laitmotiv, fraza-cheie soptita tainic presedintelui. Spre cinstea sa insa, Ion Iliescu a ascultat rabdator toate aceste jelanii si s-a eschivat elegant, aratand ca nu are prerogative sa se amestece intr-un domeniu care tine exclusiv de competenta Guvernului.

Practic, privatizarea managementului combinatului ar insemna preluarea de catre o firma sau persoana specializata a conducerii, dar nu si a proprietatii, asa cum a fost cazul SIDERMAN. Firmei respective i se vor fixa niste tinte economico-financiare, atingerea acestora presupunand o premiere baneasca. Intre timp insa, un alt front al ofensivei va fi deschis in tara: puternicul sindicat de la SIDEX, care pana acum s-a pastrat intr-o oarecare expectativa, va fi scos energic la inaintare. Liderii de sindicat pregatesc deja actiuni de protest, reluand una dintre temele senatorului Pacuraru, cea referitoare la reducerea drastica a Fondului de salarii pe care o are in vedere ISPAT. Insa momentul de foc al razboiului va fi, se pare, vizita premierului francez Lionel Jospin, din delegatia oficiala care va ateriza la Bucuresti urmand sa faca parte si presedintele concernului USINOR. Este de presupus ca problema privatizarii SIDEX va figura la loc de cinste pe agenda discutiilor la nivel inalt, asteptandu-se presiuni diplomatice sustinute ca statul roman sa reconsidere oferta de privatizare a managementului SIDEX.

Evident, reprezentantii ISPAT au aflat de toate aceste manevre si au decis sa accelereze la maximum ritmul negocierilor. Surse din cadrul delegatiei ISPAT ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca -suntem pregatiti sa nici nu dormim, daca este nevoie, pana cand vom ajunge la un acord cu APAPS-. In tot acest vartej de interese, un lucru este cert: in cazul privatizarii SIDEX, iulie isi va justifica pe deplin renumele unei -luni de foc-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.