Acasă Economic-Financiar Microsoft RAV anti-Linux?

Microsoft RAV anti-Linux?

DISTRIBUIȚI

Pe siturile de stiri internationale de stiri, achizitia antivirusului RAV de catre Microsoft continua sa tina capul de afis. Marii producatori de programe antivirus se indoiesc de faptul ca Microsoft a facut o afacere buna (de ce oare strugurii sunt acri?), iar o buna parte a analistilor sustine sus si tare ca Microsoft a preluat RAV cu tot cu echipa de programatori pentru ca este cel mai bun antivirus pentru serverele de mail ce folosesc platforma Linux. Cu alte cuvinte, gigantul american ar incerca sa descurajeze utilizatorii de Linux, lasandu-i fara un antivirus sigur si ieftin.

Teoria aceasta nu poate fi sustinuta decat partial, dat fiind ca GeCAD Software, creatorul RAV Antivirus, a anuntat inca de saptamana trecuta ca produsul va continua sa combata virusi inca doi ani de acum incolo, pana la expirarea contractelor aflate in vigoare. Totusi, incepand de luna viitoare, RAV nu va mai fi comercializat.

Una dintre cele mai dure acuze la adresa Microsoft este lansata pe situl PC World.com, care il citeaza pe Andreas Marx, expert in programe antivirus la Universitatea germana Magdenburg: -Nu inteleg de ce Microsoft a cumparat o companie Linux. Vanzarile GeCAD pentru Windows sunt nesemnificative daca le comparam cu cele pentru Linux-. Dupa ce a analizat RAV, Marx a ajuns la concluzia ca -este cea mai buna solutie antivirus pentru Linux-. La randul lor, firmele care vand antivirusul RAV in Statele Unite, Canada si Anglia spun ca marea majoritate a cumparatorilor achizitioneaza varianta pentru serverele de mail ce folosesc platforma Linux. Din moment ce exista 10 milioane de utilizatori ai RAV in intreaga lume, devine limpede ca mare parte dintre acestia ii va simti lipsa la disparitia de pe piata. Nu se pune problema ca cei care folosesc RAV nu vor avea cu ce sa-l inlocuiasca. Exista pe piata si alte programe antivirus pentru Linux, suficient de sigure. Numai ca preturile acestora sunt semnificativ mai mari decat ale RAV-ului romanesc, unele ajungand sa coste de opt ori mai mult, desi ofera aproape aceleasi servicii.

O alt semn de intrebare este ridicat pe situl BBC Londra: -Cum putem fi siguri ca Microsoft nu va decide sa faca antivirusul -mai usor de folosit- sau mai -convenabil- si, prin aceste modificari, sa-i diminueze eficienta?-, se intreaba Bill Thompson, analist in domeniul IT & C.

In aceasta problema, Silviu Hotaran, directorul general al filialei Microsoft Romania, declara saptamana trecuta ca decizia companiei americane de a cumpara tehnologia antivirus romaneasca a fost luata in principal pentru ca RAV are una dintre cele mai mari rate de detectie a virusilor din intreaga lume. Oricum, spunea Hotaran, dupa ce RAV va fi inclus in Windows, va putea sa functioneze in paralel si cu alte programe antivirus.

Cristian Ionita

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.