Acasă Economic-Financiar MLPTL va acorda facilitati companiilor care vor investi in modernizarea flotelor de...

MLPTL va acorda facilitati companiilor care vor investi in modernizarea flotelor de transport fluvial

DISTRIBUIȚI

Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei intentioneaza sa acorde facilitati companiilor navale care vor investi pentru modernizarea flotelor de transport fluvial, pentru a ajuta transportatorii pe Dunare sa se incadreze in noele de poluare impuse de Austria si Germania, a declarat pentru Mediafax, Marius Sorin Bota, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Societatile armatoare si operatorii de transport fluvial vor beneficia de reduceri de taxe si de unele inlesniri financiare pentru derularea unor programe de investitii pentru modernizarea navelor fluviale aflate in imposibilitatea de a patrunde in apele din spatiul Uniunii Europene (UE) din cauza normelor stricte de protectie a mediului.

-Statul nu va sprijini, insa, societatile care au in proprietate vase vechi, neperformante si care nu mai pot face fata standardelor de poluare impuse de UE. Aceasta situatie este cunoscuta de mai mult timp, astfel incat fiecare operator fluvial trebuie sa efectueze demersurile necesare pentru echiparea navelor cu motoare moderne, nepoluante. Cel mai probabil este ca aceste probleme se vor rezolva o data cu privatizarea marilor societati prestatoare de servicii de transport fluvial-, a mai spus Bota.

Costul modernizarii unei nave pentru atingerea standardelor de poluare impuse de UE se ridica la peste un milion de dolari, iar intreaga flota propulsata din Romania este de peste cateva sute, potrivit cifrelor estimate de Asociatia Armatorilor si Operatorilor Fluviali si Portuari din Romania.

Valoarea totala a pierderilor datorate restrictiilor de patrundere in apele UE este estimata de Asociatia Armatorilor la circa 300 milioane de dolari pana la sfarsitul anului.

Dunarea va putea redeveni navigabila pana la sfarsitul anului

Resturile celor trei poduri de la Novi Sad bombardate de aviatia NATO vor fi indepartate. Pana la sfarsitul anului, Dunarea va putea deveni navigabila pe o latime de cel putin 70 de metri, a anuntat la Budapesta consortiul danezo-ungar (…) caruia, prin licitatie, Comisia Dunarii i-a acordat recent dreptul de a desfasura aceasta activitate, se arata intr-un comunicat difuzat de Radio Romania Actualitati, preluat de RADOR.

Consortiul nu participa efectiv la operatiunile de degajare, ocupandu-se doar de planificarea si indrumarea activitatii. Costurile operatiunilor vor fi acoperite in proportie de 85% de catre UE si in proportie de 15% de statele membre ale Comisiei Dunarii, suma exacta care va fi alocata in acest scop urmand sa fie cunoscuta doar dupa evaluarea detaliata a situatiei de la fata locului. Iugoslavia a si transmis deja consortiului fotografiile zonei respective facute de o firma germana, urmand ca in prima faza sa fie indepartate eventualele materiale explozibile si alte materiale care ar putea provoca o poluare a mediului. Consortiul va anunta un concurs pentru efectuarea acestor operatiuni, dupa care va organiza un nou concurs la care vor putea participa firme specializate in indepartarea resturilor podurilor bombardate. Dupa cum a declarat directorul executiv al firmei ungare (…), Comisia Dunarii se asteapta ca navigatia sa fie restabilita inca in acest an, daca nu pe toata latimea Dunarii, care masoara intre 150 si 180 de metri, macar pe o latime de 70 de metri. Consortiul danezo-ungar a castigat concursul nu pe baza ofertelor de pret, ci pe baza referintelor, iar dupa cum a afirmat directorul firmei, aceasta misiune nu le va aduce prea multi bani, dar va contribui la o consolidare a pozitiei lor pe piata inernationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.