Acasă Economic-Financiar Moneda unica va masura unitatea Europei

Moneda unica va masura unitatea Europei

DISTRIBUIȚI

Fiecare moneda apartine, in principiu, unui stat. De secole intregi, suveranitatile politica si monetara sunt strans legate. Or, moneda unica europeana aduce cu ea o noutate: pentru prima data la aceasta scara, o deviza este coordonata de o institutie federala – Banca Centrala Europeana (BCE) – lipsita pana si de cea mai mica contrapondere politica directa.

Focurile de artificii care au explodat pe cerul marilor capitale europene in noaptea de 31 decembrie au marcat, pe langa debutul noului an, si intrarea intr-o noua era – cea a uniunii monetare. Intrarea in circulatie a euro este un eveniment istoric, fara termen de comparatie. Constructia unei Europe puternice depinde, in mare parte, de succesul sau. Daca pana acum, introducerea monedei unice era o problema de competenta tehnocratilor si a bancilor centrale, de la 1 ianuarie, acest fapt ii priveste in mod direct pe toti cetatenii Europei.

O data cu intrarea in circulatie a monedelor si bancnotelor euro, moneda unica europeana are o forma concreta si palpabila. Va reprezenta insa acest lucru sfarsitul incertitudinilor ce inconjoara tanara moneda europeana?

Euro nu niveleaza preturile

Cu 25 de zile inainte de lansarea noii monede, 16% dintre cetatenii zonei euro inca nu stiau ca monedele euro pe care le vor utiliza in propriile tari vor fi valabile si in celelalte unsprezece state ale zonei. Analistii afirma ca vor exista anumite dificultati legate de adoptarea euro, printre care alimentarea cu monede si bancnote a comerciantilor si lipsa de pregatire a companiilor mici si mijlocii. In plus, introducerea monedei unice nu pare sa faciliteze comparatiile si sa armonizeze preturile in tarile zonei euro, asa cum se credea initial. Convertite in euro, preturile produselor standard sunt departe de a fi uniforme, diferentele reflectand perfect disparitatile europene in ceea ce priveste impozitele, salariile, politica comerciala sau obiceiurile de consum.

In perspectiva extinderii Uniunii, zona euro ar trebuie sa castige in importanta. Ca moneda de rezerva, euro dispune de un potential apreciabil de dezvoltare, dupa un debut timid. Conform raportului anual al FMI, deviza europeana reprezenta, la finalul anului 2000, 13% din rezervele valutare constituite de bancile centrale, iar dolarul – 68%. Unele institutii bancare, in special cele din Asia, ezita inca inainte de a investi in tanara moneda. Iar acest lucru poate fi atribuit faptului ca euro constituie o exceptie pe plan mondial, -un obiect straniu-, dupa cum se exprima guvernatorul unei banci centrale.

Mandat dificil pentru Duisenberg

Guvernele zonei euro si CE nu au nici o putere asupra BCE, a carei independenta a fost consacrata prin Tratatul de la Maastricht. Consiliul de guvernatori – format din sase membri ai Consiliului director al institutiei si doisprezece guvernatori ai bancilor centrale nationale – este singurul organ de coordonare a politicii monetare. Sub conducerea olandezului Wim Duisenberg, BCE se concentreaza asupra obiectivului sau principal, definit in Tratatul de la Maastricht: stabilitatea preturilor in zona euro, adica o inflatie inferioara pragului de 2% fixat de autoritatile monetare. Spre deosebire de Rezerva Federala a SUA, care trebuie sa combata cresterea preturilor concomitent cu sustinerea expansiunii economice, BCE nu poate impulsiona economia decat cu conditia de a nu prejudicia stabilitatea preturilor. Un mandat foarte controversat in contextul actual, de incetinire a cresterii economice.

Organizarea si functionarea complexa a zonei euro complica insa -inflorirea- monedei sale pe plan international. Multi sunt sceptici fata de aceasta perspectiva, considerand ca in cadrul Uniunii Monetare domneste deocamdata confuzia, determinata de presiuni politice, comentarii discordante ale membrilor BCE si lipsa de autoritate a lui Wim Duisenberg.

Europenii se tem

Zona euro, cu cei 304 milioane de locuitori, constituie al doilea pol monetar al lumii, cu mult inaintea Japoniei. In comparatie cu SUA, ea dispune de un PIB inferior, insa cota sa din comertul mondial este mai mare. Tarile din zona euro reprezentau, in 2000, 17,7% din exporturile mondiale de bunuri si servicii, in timp ce SUA detineau doar 14,7%. Uniunea Economica si Monetara (UEM) reuneste douasprezece dintre cele mai dezvoltate state din lume (Germania, Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda si Portugalia).

Dincolo de tarile membre, euro dispune de o zona de influenta importanta. Europa Centrala si de Est, Africa de Vest si Africa Centrala, bazinul mediteranean – aproximativ o suta de tari dependente de -emisfera- europeana. Economiile lor intretin relatii financiare si comerciale stranse cu UEM. Aproximativ 40 de state au adoptat deja euro ca moneda de referinta pentru propria moneda nationala.

Europenii se tem ca intrarea in circulatie a euro va fi o sursa de confuzie, cel putin in prima parte a lunii ianuarie. In plus, majoritatea considera ca prezenta monedei unice va conduce la ascensiunea preturilor, temere minimalizata de oficialii de la Bruxelles, care afirma ca datele recente nu sustin ipoteza presiunilor inflationiste si ca adoptarea euro va avea chiar un impact deflationist, deoarece va accentua concurenta intre companii.

Pe celelalte continente, atitudinea fata de euro este una de expectativa. Japonia observa aparitia euro cu interes si prudenta, dar nu percepe moneda unica europeana ca un veritabil concurent al dolarului american. Oarecum dezamagiti de avatarurile euro dupa lansarea acestuia si reticenti cu privire la capacitatile BCE, japonezii au ramas prudenti: in ultimii doi ani, fondurile detinute in euro au reprezentat aproximativ o treime din portofoliile in devize ale gestionarilor de fonduri. Insa dificultatile economiei americane si o Europa care pare intr-o forma mai buna i-ar putea incita pe japonezi sa-si diversifice si mai mult portofoliile prin cumpararea de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.