Acasă Economic-Financiar Nimic pentru Invatamant, Sanatate si Cultura la prima rectificare bugetara

Nimic pentru Invatamant, Sanatate si Cultura la prima rectificare bugetara

DISTRIBUIȚI

Din cele peste 4.800 miliarde de lei cu care au fost suplimentate cheltuielile diferitelor institutii la prima rectificare bugetara de anul acesta, Guvernul nu a gasit nici un leu pentru Invatamant, Sanatate si Cultura, cu toate ca, cel putin primele doua domenii, au fost incluse printre prioritatile programului social. Celor trei ministere nu le ramane decat sa astepte viitoarea rectificare si sa spere ca aceasta va avea si loc. Programate pentru ultimul trimestru al anului in curs, viitoarele suplimentari de fonduri bugetare sunt inca sub semnul intrebarii, in conditiile in care cea de-a doua rectificare nu va putea avea loc, potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International, decat daca Finantele vor reusi sa creasca veniturile bugetare.

Cea mai mare parte a banilor alocati la actuala rectificare au provenit din economiile inregistrate la dobanzile aferente datoriei publice. Fondului Monetar i s-a promis ca din aceste economii se vor aloca sume suplimentare pentru armata si autoritati locale, pentru constituirea stocurilor de produse energetice, precum si pentru alte domenii stabilite de Guvern. Castigatori in redistribuirea surselor au iesit serviciile de informatii (SRI si SIE), Ministerul Apararii Nationale, Industriile, Lucrarile Publice, Internele, Agricultura, Ministerul Administratiei Publice si Ministerul Public, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, precum si Secretariatul General al Guvernului si societatile de Televiziune si Radiodifuziune. Pentru bugetele locale s-au repartizat 1.028,8 miliarde de lei, din care sa se acopere si cheltuielile cu recensamantul, si subventiile la energia termica furnizata populatiei, si ratele scadente la creditele luate pentru retehnologizarea CET-urilor transferate.

La actuala rectificare bugetara, Ministerul Apararii Nationale a primit 1.000 miliarde de lei pentru sustinerea actiunilor de participare a Romaniei la operatiunile din Afganistan, Ministerul Lucrarilor Publice a obtinut 567,7 miliarde de lei pentru rambursarea ratelor si plata dobanzilor si a comisioanelor la imprumuturile externe, iar cheltuielile Ministerului Industriilor au fost suplimentate cu 501,4 miliarde de lei pentru restructurarea industriei de aparare (375 miliarde de lei) si restituirea garantiilor retinute societatilor comerciale care au livrat utilaje si echipamente centralei Krivoi Rog din Ucraina.

Secretariatul General al Guvernului a primit o suma suplimentara de 354,5 miliarde de lei pentru achitarea obligatiei de plata catre societatea Glencore Protein Romania SRL, ca urmare a litigiului cu Departamentul de Comert Exterior, iar Ministerul Agriculturii a obtinut 327 miliarde de lei pentru recensamantul agricol, programul de irigatii si programul national antigrindina.

Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat i-au fost alocate 314,3 miliarde de lei pentru constituirea si mentinerea stocurilor minime de siguranta pentru titei si produse petroliere, in vederea respectarii angajamentelor asumate in procesul de aderare la UE, SRI a primit 200 miliarde de lei pentru aplicarea Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate si asigurarea fondurilor necesare platii integrale a pensiilor, iar Ministerul de Interne a obtinut 139,2 miliarde de lei pentru achizitionarea de bunuri necesare dotarii unitatilor proprii.

Ministerului Administratiei Publice i-au fost repartizate 118,3 miliarde de lei pentru functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, aplicarea acordului de imprumut pentru dezvoltare rurala, precum si pentru retehnologizarea centralelor termice transferate autoritatilor publice locale. Ministerul Public a primit 76,6 miliarde de lei pentru infiintarea si functionarea Parchetului National Anticoruptie, iar Societatii Romane de Televiziune si Societatii Romane de Radiodifuziune le-au fost alocate 91 miliarde de lei, respectiv 67,1 miliarde de lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare ingrijirii statiilor si circuitelor tehnice. Serviciul de Informatii Externe a primit, la randul sau, 52,2 miliarde de lei pentru plata dobanzilor si a comisioanelor aferente creditelor externe contractate.

Bugetele locale au fost suplimentate cu 1.028,8 miliarde de lei, din care 407 miliarde de lei pentru cheltuielile aferente recensamantului populatiei si locuintelor, 485,4 miliarde de lei pentru subventionarea energiei termice furnizate populatiei, 41,4 miliarde de lei pentru rambursarea creditelor contractate pentru retehnologizarea centralelor termice preluate de autoritatile publice locale in 2002, precum si pentru finantarea studiilor de fezabilitate aferente proiectelor SAPARD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.