Acasă Economic-Financiar Noul director al fabricii Letea promite sa nu dea hartie doar ziarelor...

Noul director al fabricii Letea promite sa nu dea hartie doar ziarelor -prietene-

DISTRIBUIȚI

Fabrica de hartie Letea, care detine monopolul hartiei de ziar, are din aceasta saptamana un nou director general. Gigel Farcas, care pana la inceputul saptamanii a fost director al societatii Barleta, una dintre principalele firme cu care societatea bacauana avea relatii economice, va conduce destinul acestei fabrici in care statul detine, inca, pachetul majoritar de actiuni. Inlocuitorul fostului director, Carol Clopotel, are ca prioritate lucrul la o noua organigrama de functionare a fabricii. El va trebui sa se incadreze in termenul de zece zile acordat de Adunarea Generala a Actionarilor. -Voi opera modificari substantiale. Din rezultatele prezentate de fosta conducere, situatia economico-financiara este grea, din cauza datoriilor acumulate. Desi societatea a incheiat anul financiar trecut cu un profit de 75 miliarde de lei, acesta este mult prea mic pentru a ne putea achita datoriile-, sustine directorul Farcas.

Letea Bacau SA are 12 masini de hartie, dintre care functioneaza numai cea de hartie de ziar si de hartie igienica. In programul initiat de noua conducere, de -redresare prin forte proprii-, se are in vedere analizarea fiecarei masini in parte si identificarea posibilitatii de a se obtine profit din exploatarea acestora. -In cazul in care nu mai exista speranta de profit, vom fi obligati ca pe acele masini sa le inchidem. Intr-o prima faza nu am intentia sa concediez pe nimeni, insa, daca va fi nevoie, vom face si restructurari-, a adaugat noul director. Pe langa aceste masuri imediate, conducerea fabricii doreste o implicare mai viguroasa a actionarului majoritar. Astfel, statul va trebui sa ia in calcul fie reesalonarea datoriilor, fie blocarea datoriilor societatii pana la privatizare.

Conform spuselor celor de la APAPS, societatea va fi privatizata numai atunci cand va deveni rentabila. Pana acum, statul a investit 5,2 milioane de dolari in instalatia de maculatura a fabricii, nefinalizand-o in totalitate. In viziunea directorului Farcas, -nu finalizarea instalatiei este marea problema, ci inexistenta unei retele de achizitionare a maculaturii-.

Singura fabrica care furnizeaza hartie ziarelor romanesti nu va opera intreruperea furnizarii catre acestea in functie de diverse criterii politice. -Vor fi taiate de la portia de hartie numai publicatiile care nu se vor incadra in contractele semnate. Nu vor fi <suntate> decat in cazul in care va fi afectata buna functionare a fabricii-, a mai adaugat noul director.

In momentul de fata, fabrica are rezeve de lemn pentru 40-45 de zile. Pentru celelalte materii prime exista deja contracte incheiate cu diferiti furnizori. In plus, la capitolul desfacere, aproape 80% din productie este contractata, atat la intern, cat si la extern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.