Acasă Economic-Financiar OTE mai asteapta o saptamana semnarea contractului pentru RomTelecom

OTE mai asteapta o saptamana semnarea contractului pentru RomTelecom

DISTRIBUIȚI

Guvernul mai tine inca o saptamana pe lista de asteptare contractul privind continuarea privatizarii RomTelecom, desi aprobarea acestuia urma sa se realizeze in sedinta de joi. Motivul: programul incarcat al ultimei sedinte, la care s-a adaugat faptul ca opinia juridica ceruta Curtii Supreme de Justitie a venit cu intarziere. Negocierile dintre cele doua parti sunt incheiate in momentul de fata, ele fiind multumitoare si pentru guvern, si pentru OTE. Potrivit vicepresedintelui grupului elen OTE, George Skarpelis, care este si director general interimar al RomTelecom, contractul ar putea fi aprobat de guvern la viitoarea sedinta, joi, 30 ianuarie, daca va fi inclus pe ordinea de zi a executivului, urmand ca la scurt timp dupa aceea sa fie semnat de cele doua parti implicate in tranzactie.


-Discutiile au fost finalizate, toate detaliile au fost clarificate, iar contractul trebuie doar aprobat de guvern. Aprobarea nu a avut loc ieri (joi, 23 ianuarie – n.r.) deoarece agenda de lucru a Cabinetului a fost prea incarcata-, a afirmat Skapelis. Potrivit directorului executiv al diviziei OTE International, Nikolaos Valis, la amanarea aprobarii a contribuit si faptul ca opinia juridica solicitata Curtii Supreme de Justitie a sosit cu intarziere joia trecuta la guvern.


Finalizarea tranzactiei prin care grupul elen va deveni actionar majoritar la RomTelecom se va realiza in cea de-a doua jumatate a lunii februarie, apreciaza George Skarpelis. Tot atunci va putea fi prezentata si strategia de restructurare pe care actionarul majoritar elen o va implementa la RomTelecom, aceasta urmand sa includa disponibilizari de personal la operatorul de telefonie. Cateva detalii ale acesteia ar putea fi facute publice chiar saptamana viitoare, dupa semnarea contractului privind continuarea privatizarii, a afirmat vicepresedintele OTE.

Tot atunci vor fi date publicitatii mai multe detalii despre intentiile OTE in privinta noii echipe manageriale de la RomTelecom si a operatorului de telefonie mobila Cosmorom. -Nu excludem posibilitatea ca RomTelecom sa fie condusa un director general din afara grupului OTE. In conducerea companiei vor fi aduse persoane cu experienta internationala in domeniul telecomunicatiilor, care au capacitatea de a conduce o firma pe o piata de profil liberalizata, cum este cea din Romania-, a spus Skarpelis.

Pasul urmator: iesirea pe Bursa

Dupa aceasta etapa a privatizarii, statul roman va ramane cu circa 46% din actiunile RomTelecom. Potrivit vicepresedintelui OTE, George Skarpelis, statul si-ar putea valorifica pe Bursa aceste actiuni, conform acordului care urmeaza sa fie semnat saptamana viitoare, insa listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti se va face doar de la inceputul anului 2004. Skarpelis considera ca RomTelecom ar putea deveni profitabil peste doi ani, cu conditia ca rata anuala de crestere a profitului operational inainte de cheltuielile cu amortizarea (EBITDA) la nivelul intregului grup sa se mentina in jurul valorii de 42%, neluand in calcul si costurile legate de activitatea Cosmorom.

Operatorul de telefonie mobila va fi luat in considerare in cea de-a doua etapa a investitiilor alocate de compania elena pietei romanesti. -Vom continua investitiile la Cosmorom, dar luam in calcul si varianta colaborarii cu alti operatori pentru dezvoltarea companiei-, a mai spus Skarpelis. Vicepresedintele OTE apreciaza ca potentialul pietei romanesti de telefonie mobila este insuficient exploatat deocamdata, in conditiile in care rata de penetrare a telefoniei mobile este de 20-22%, comparativ cu 50-60% in tarile din UE.

Termenii acordurilor incheiate la 1 noiembrie 2002 de OTE cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) au fost aprobati de membrii consiliului director al grupului elen saptamana aceasta. Potrivit unui comunicat dat publicitatii de OTE, aceasta aprobare intervine dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a introdus, la inceputul anului 2003, un regim al tarifelor de interconectare considerat -satisfacator- pentru RomTelecom.

La inceputul acestei saptamani, a fost publicata in -Monitorul Oficial- legea referitoare la continuarea procesului de privatizare a RomTelecom. Aceasta prevede subscrierea de catre OTE a unui pachet de actiuni in valoare de 242,62 milioane de dolari. Tranzactia se va realiza printr-un aport in numerar in valoare de 145 milioane de dolari, diferenta urmand sa fie acoperita prin transformarea in actiuni a creantelor detinute de OTE asupra RomTelecom, in suma de 55 milioane de euro, respectiv de 42,6 milioane de dolari.

OTE va achizitiona si un pachet de actiuni de 30,99 milioane de dolari, ceea ce va ridica valoarea tranzactiei la aproximativ 273 milioane de dolari. In urma acestei operatiuni, calculata la un pret de 31,17 dolari pe actiune, OTE Telecom va detine 54% din capitalul operatorului national roman de telefonie fixa. Acordul prevede si obligatia partii elene de a vira in contul RomTelecom, intr-o perioada cuprinsa intre trei si sase luni, 250 milioane dolari, obtinuta dintr-un credit bancar cu garantia OTE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.